BiH
0

Sead Lisak na čelu Agencije za prevenciju korupcije

FENA
Sead Lisak (prvi slijeva)
Sead Lisak (prvi slijeva)
Dom naroda Parlamenta BiH potvrdio je imenovanje Seada Liska za direktora Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije.

Također, potvrđeno je i imenovanje Dragana Slipca za prvog i Srete Pekića za drugog zamjenika.

Ovoj odluci prethodila je diskusija delegata Stjepana Krešića koji, istakao je, ima osobne razloge da sumnja u jednog od predloženih kandidata, odnosno, Sretu Pekića.

"On je bio zapovjednik policije u ratu, u vrijeme kada je Veselin Vlahović Batko vršio zločine po Grbavici. U tom periodu izvršen je zločin nad porodicom mog strica, a on nije učinio ništa da to spriječi. Neću podržati ovo imenovanje", rekao je Krešić.

Nakon ove izjave, proglašena je pauza od pet minuta, zbog, pojasnio je predsjedavajući Doma Ognjen Tadić, "težine ove rasprave".

Po povratku s pauze koja je obilovala međusobnim konsultacijama delegata, Domu se, uime Kluba srpskog naroda obratio Staša Košarac.

"Zamolio bih da ne afirmišemo nikakve navijačke skupine u Domu. Svjesni smo da ne možemo biti hladnokrvni kada pričamo o ratu. Želim da kao mlad čovjek imam isti pristup prema žrtvama rata u BiH. Zločin je zločin, a institucije moraju osigurati da svi zločinci odgovaraju", rekao je Košarac.

Dodao je da je Krešić iznio osobni problem i da delegati iz RS-a osuđuju svaki zločin.

"Ali, na osnovu sudskih presuda, a ne osobnih uvjerenja. Veći je problem u BiH što se na ovakve funkcije stavljaju ljudi s dna rang listi. I mi imamo saznanja o pojedincima s rang liste, ali nemamo epilog. Ne želim da umanjim bol kolege Krešića, ali morao sam ovo pojasniti", završio je Košarac.

Diskutirao je i Krstan Simić koji je rekao da razumije Krešića, ali da je ključno pitanje navika da Dom funkcionira u skladu s mišljenjima političkih stranaka.

"BiH je bila u ružnom ratu i nema dileme da je, po medijskim napisima, Batko zlo ljudskog roda. Očekivati je da Sud BiH to prepozna. Apelujem da kandidati koji se predlažu budu stručni i moralni", rekao je Simić.

Ne znam ko su ti ljudi, rekao je Simić, o kojima glasamo, a doveden sam u priliku da im moram dati svoj glas.

Predsjedavajući Doma Ognjen Tadić izrazio je saučešće Krešiću, ali Dom naroda, rekao je, nije kreirao ovu situaciju.

"Mi se ovdje izjašnjavamo o ljudima koji primaju platu kod nas, u najvišim policijskim strukturama. Ne mogu tri visoko pozicionirana inspektora odjednom ovdje postati "crne vrane". To se moralo uraditi prije", dodao je.

Za predložena imena glasalo je devet delegata, jedan je bio protiv, a četiri suzdržana.