BiH
0

SDUBiH: Uloga visokog predstavnika je nezamjenjiva u procesu izmjene ustava i reforme policije

FENA
Predsjednik Socijaldemokratske unije BiH Sejfudin Tokić i dopredsjednik Martin Tais prezentirali su dio programskog dokumenta - izjave učesnika Vanrednog kongresa SDU BiH održanog 8. decembra.

U dokumentu je između ostalog navedeno da SDUBiH ocjenjuje da je parafiranje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju BiH sa EU značajan, ali tek prvi ozbiljniji iskorak zemlje ka evropskim i evroatlantskim integracijama.

U kontekstu kompleksnosti političkog stanja u BiH i neriješenih regionalnih pitanja, daljnja uloga Visokog predstavnika za BiH je nezamjenjiva u procesu izmjene Ustava države i reforme policije, smatra SDUBiH.

SDU BiH stoji na stanovištu da su Bonska ovlaštenja Visokog predstavnika i cjelovita diplomatska, ekonomska i vojna prisutnost EU i SAD neophodna sve dok BiH ne postane punopravnim članom EU i NATO-a.

SDUBiH traži od aktuelnih vlasti da što prije urade Strategiju ekonomskog razvoja koja podrazumijeva ravnomjeran razvoj regije te se odlučno suprostavlja prodaji prirodnih resursa.

Dajući poseban značaj jačanju općina i gradova kao prostora gdje se najbliže ostvaruju interesi građana, SDU BiH podržava Deklaraciju Prvog kongresa lokalne samouprave FBiH, posebno sa aspekta neophodnosti utvrđivanja njihovog pravnog položaja u Ustavu BiH i ustavima entiteta, te donošenja zakona i odluka kojim se poboljšava materijalna osnova za efikasno vršenje nadležnosti i potvrđuje lokalna zajednica kao važan faktor ukupnog ekonomskog razvoja zemlje, saopćeno je iz SDUBiH.