BiH
0

SDUBiH: Postojeći sastav VMBiH izgubio svaki kredibilitet u zemlji i inostranstvu

FENA
Predsjednik Socijaldemokratske unije BiH (SDU) Sejfudin Tokić smatra odluku šest vladajućih stranaka da ponovo imenuju Nikolu Špirića za premijera i odobre isti sastav Vijeća ministara BiH političkim potezom bez presedana u zemljama u Evropi u novijoj historiji.

Kako se navodi u izjavi za javnost SDU-a, rukovodstvo ove stranke traži da se promijeni mandat i imenuje novo Vijeće ministara BiH, jer je "postojeći sastav izgubio svaki kredibilitet u zemlji i u inostranstvu".

Uz ocjenu da postojeći sastav Vijeća ministara nije ispunilo ni dvadeset posto planiranih aktivnosti, rukovodstvo SDU BiH traži odgovor od Predsjedništva i argumentaciju za davanje novog povjerenja ovom Vijeću ministara.

-Politička kriza koju je izazvao Špirić svojom ostavkom očito predstavlja potez kreiran izvan BiH sa namjerom blokade financiranja institucija države BiH u kriznom periodu u regiji, mišljenje je Tokića.

Bez analize i odgovora šta su razlozi ostavke Špirića, BiH kao država rizikuje da već u prvoj polovini naredne godine od istih političkih centara, uz sastav istog Vijeća ministara, dođe u novu dramatičnu krizu, stav je SDU-a.