BiH
0

SDUBiH osudio napad na novinare TV Sarajevo

FENA
Kantonalni odbor SDUBiH Sarajevo najoštrije osuđuje bilo kakav oblik napada na novinare u šta spada i posljednji napad na novinare TV Sarajevo Zvonku Marića i Aida Mršića, saopćeno je danas iz ove stranke.

"Nivo razvoja jednog demokratskog društva najbolje se mjeri slobodom medija, a mediji su u BiH pod stalnim pritiskom korumpiranih političara i otvorenih udara i prijetnji kriminogenih grupa i pojedinaca. U takvoj atmosferi, za svaku je pohvalu odvažnost medija i novinara koji su na sebe preuzeli odgovornost otvorenog javnog suprostavljanja političkim moćnicima i njihovim kriminogenim lobijima u razotkrivanju njihovih pljačkaških pohoda na državnu imovinu", navodi se u saopćenju.

Zabrinjava činjenica da se napad desio ispred zgrade RTV Doma, ali ohrabruje brza reakcija istražnih organa u Kantonu Sarajevo koji su vinovnika ovog napada u vrlo kratkom roku lišili slobode.

"Nadamo se da će počinilac ovog napada biti adekvatno kažnjen i da će se otkriti politička pozadina ovog napada", kaže se u saopćenju.

Iz SDUBiH podsjećaju da je Parlament FBiH odbio prijedlog izmjena i dopuna Krivičnog zakona FBiH koji je svojevremno predložio SDUBiH.

Cilj tog prijedloga bio je da se svaki napad na novinara ili fotoreportera u izvršavanju radnih zadataka mora smatrati krivičnim djelom i u skladu s tim sankcionisati, a ne da se tretira prekršajem kao što je sada slučaj.