BiH
4

SDUBiH: Lazović, Komšić i Zlatar vode kampanju za smjenu Pećanca

FENA
Nermin Pećanac (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Nermin Pećanac (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Socijaldemokratska unija Bosne i Hercegovine optužuje Miru Lazovića, Ivu Komšića i Emira Zlatara da vode kampanju s ciljem smjene Nermina Pećanca sa mjesta ministra unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo.

U saopćenju SDU BiH navodi se da Lazović, Komić i Zlatar "sve vrijeme stoje iza tzv. unutarstranačkih previranja u SDUBiH" te da vode intenzivne pregovore s premijerom KS-a o smjeni Pećanca s mjesta ministra.

"Izgleda da je rad Nermina Pećanca na mjestu ministra unutrašnjih poslova KS zasmetao mnogima, koji ne prezaju da u obračunu s njim koriste rušenje SDU BiH i to preko podobnih i ucijenjenih kadrova ove političke partije. Iza pompezno popraćenih medijskih priča o nepoštivanju statuta, opstrukciji Kongresa od strane Nermina Pećanca koji, prema tumačenju Lazovića, Komšića i Ružića, kao Bošnjak ne može više da se kandiduje na mjesto predsjednika SDU BiH, stoji u suštini opstrukcija borbe protiv korupcije i nepotizma u Kantonu Sarajevo", navedeno je u saopćenju.

Pojašnjavaju da mjesto predsjednika SDUBiH nije rezervisano za Pećanca, nego za osobu koju na tom mjesto izabere članstvo SDUBiH na predstojećem Kongresu zakazanom za 9. novembra.

"S tim u vezi aktuelni predsjednik SDUBiH je na sjednici Glavnog odbora SDU od 7. septembra javno zatražio od Komšića i Lazovića da se on i njih dvojica zajedno povuku iz utrke za prvog čovjeka SDUBiH i tako relaksiraju situaciju u SDU. Oko ovog prijedloga i Miro Lazović i Ivo Komšić se do danas nisu izjasnili", akcentirano je.

"Glavni odbor SDU je na toj sjednici uz kategorično protivljenje Mire Lazovića, Ive Komšića i Darke Ružića, ipak donio odluku da se u procesu kandidature za Kongres SDU svi tretiraju jednako bez obzira na to kojem narodu pripadaju. Sva ta priča je bila paravan da se Pećanac ukloni s mjesta ministra unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo", saopćila je Pres služba SDUBiH.