BiH
0

SDUBiH i LDS zajedno na izborima u 17 općina

FENA
Socijaldemokratska unija BiH (SDUBiH) i Liberalno demokratska stranka (LDS) nastupt će na predstojećim lokalnim izborima kao koalicija u 17 općina, odnosno gdje god je to bilo moguće, dok će u onim općinama gdje nastupa jedna od ove dvije stranke dobiti podršku one druge, saopćili su danas na konferenciji za novinare predsjednici ovih stranaka Nermin Pećanac i Lamija Tanović.

Predsjednica liberala Tanović je kazala da žali što nije došlo do formiranja mnogo šire koalicije stranaka građanske orijentacije. Navela je kako od 2005. godine pokušava da uvjeri kolege iz tzv. malih stranaka da se objedine, budući da se programski bitno ne razlikuju. Podsjetila je kako je zbog njihove razjedinjenosti na prošlim općim izborima propalo oko 12 posto glasova.

Tanović je naglasila da ova koalicija sa SDUBiH nije nešto kratkoročno, već prvi korak u objedinjavanju stranaka slične orijentacije. Navela je kako se za stvaranje koalicije obraćala SDP-u i Našoj stranci, ali one to nisu prihvatile.

Predsjednik SDUBiH Pećanac je kazao da će ova koalicija u predizbornoj kampanji insistirati na problemima lokalne zajednice i neće se zamarati pitanjima kao što su ustavne reforme ili reforma policije, iako ima odgovore i na ta pitanja.

Koalicija će insistirati na takvom pristupu iako se zbog nacionalističke retorike teško prolazi s takvom pričom. U tom kontekstu, Pećanac je optužio OHR i visokog predstavnika Miroslava Lajčaka da svojom pasivnošću samo pomažu nacionalističku retoriku.

Jedan od prioriteta koalicije bit će borba protiv korupcije na lokalnom nivou. Pećanac je istaknuo da SDUBiH ima loša iskustva, ali je ova stranka sankcionirala sve nezakonitosti i pojedince u svojim redovima.

On je upozorio na prijetnje koje su dobijali članovi SDUBiH koji su u Sarajevu vršili anketu o rezultatima rada kantonalnih vlasti. Njima su prijetli neki ljudi koji su se predstavljali kao aktivisti boračkih organizacija, ali je Pećanac poručio da SDU neće podleći pod pritiskom.

Najavio je i podnošenje krivične prijave protiv načelnika sarajevske Općine Centar Dževada Bećirevića, budući da je novac koji pripada SDUBiH prema Zakonu o finansiranju stranaka uplaćivan na račun koji nije otvorila ova stranka. Radi se o sumi između 27.000 i 30.000 KM, a Pećanac dodaje da je na isti način odlazio novac koji pripada SDUBiH iz Gradskog vijeća. O tome su pismeno upozoreni načelnik Bećirević i gradonačelnica Semiha Borovac, a obaviješteni SIPA i Tužilaštvo BiH.

SDUBiH još ne može koristiti prostorije u zgradi političkih stranaka u Titovoj ulici, u kojima boravi bivši predsjednik Sejfudin Tokić.

Potpredsjednik SDUBiH Miro Lazović je zbog toga optužio Vladu Federacije, kojoj je sada SDUBiH dužna 30.000 KM za prostorije koje koristi Tokić. Kazao je kako mu je u Domu naroda Parlamenta FBiH, gdje je Lazović delegat, jedan "moćan čovjek" poručio da ne diraju Tokića.