BiH
25

SDUBiH: Formirati novu parlamentarnu većinu ili raspisati prijevremene izbore

FENA
Rukovodstvo Socijaldemokratske unije (SDU) Bosne i Hercegovine smatra da je činom izlaska zastupnika stranke DF-Željko Komšić iz parlamentarne većine u Federaciji BiH nastupila politička kriza koja se može riješiti na dva načina.

Prvi način je, kako navode iz SDU, formiranje nove parlamentarne većine, a drugi način je raspuštanje parlamenta i raspisivanje prijevremenih izbora.

  • Pošto pregovori o novoj parlamentarnoj većini ne daju rezultate, a s obzirom na vrlo odgovorne i značajne odluke koje treba da donese i Parlament i Vlada Federacije BiH, potrebno je provesti proceduru raspuštanja Parlamenta Federacije BiH i pristupiti zakonski propisanoj proceduri održavanja prijevremenih izbora za ovaj nivo vlasti - saopćeno je iz SDU.

Rukovodstvo SDU BiH smatra da je potrebno jasnije definirati uslove propisane Zakonom i Ustavom za održavanje prijevremenih izbora u BiH. S druge strane, rukovodstvo te stranke smatra da u skladu s trenutnim zakonskim i ustavnim rješenjima postoji jasan pravni osnov za raspuštanje Parlamenta Federacije BiH i raspisivanje prijevremenih parlamentarnih izbora.

  • U tom kontekstu SDU BiH će upuititi pismo namjere svim klubovima zastupnika u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH s inicijativom za raspuštanjem Parlamenta Federacije i raspisivanjem prijevremenih izbora. Prihvatanjem ili neprihvatanjem ove inicijative jasno će se pokazati ko zapravo misli ozbiljno kada je u pitanju raspisivanje prijevremenih izbora, a ko tu aktivnost koristi u dnevno političke svrhe - navodi se u saopćenju iz Ured za odnose s javnošću Socijaldemokratske unije BiH.
SDU