Odbačene optužbe
0

SDU zahtijeva da se sankcionišu organizatori štrajka radnika GRAS-a

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Socijaldemokratska unija BiH (SDU BiH) odbacuje politički dirigovane optužbe da je odgovoran za obustavu javnog gradskog prijevoza u Kantonu Sarajevo.

"Smatramo da je obustava rada GRAS-a vrlo dobro organizovana i politički motivirana sa ciljem da se ucjeni Vlada KS kako bi se promijenila odluka legano izabranih organa upravljanja GRAS-om kao javnim preduzećem. Sama činjenica da Himzanija i njegove pristalice svojim skandiranjem i povicima u krugu GRAS-a izražavaju podršku predhodnom direktoru koji je imenovan od SDP-a, jasno govori da je on i njegova grupa pod direktnim uticajem ljudi iz SDP-a", saopćeno je u nedjelju iz SDU BiH povodom izjava predstavnika Sindikata komunalne privrede GRAS-a koji su direktno optužili SDU za obustavu javnog gradskog prevoza u Kantonu Sarajevo.

S druge strane, navodi se saopćenju, ova situacija je do kraja razotkrila shvatanje socijaldemokratije od SDP-a koje se svodi na zaštitu svojih privilegija preko Himzanije i njemu sličnih plaćenika, ne mareći pri tom što na taj način taocima drže 500.000 građana Sarajeva uskraćujući im pravo na javni gradski prevoz.

"Ove tvrdnje potkrepljujemo s javnim nastupima predstavnika Sindikata komunalne privrede GRAS-a, posebno Adnana Himzanije u kojima se okrivljuje SDU, što nedvojbeno upućuje na zaključak da se radi o politički motiviranom činu preko organizovane grupe pod političkim pokroviteljstvom tzv. 'frakcije reketaša' iz SDP-a", stoji u saopćenju.

Samo javno priznanje Adnana Himzanije da je u GRAS-u sve pokradeno i da se nema šta više krasti, kaže se dalje u saopćenju SDU, dovoljno govori o opredjeljenosti ove grupe da se zadrži postojeće stanje, a ne da se krene u otvoreni obračun s nosiocima korupcije i kriminala u GRAS-u, što je opredjeljenje SDU BiH i parlamentarne većine u Skupštini Kantona Sarajevo.

Nameće se zaključak da Adnan Himzanija svojim djelovanjem direktno prikriva nezakonite radnje u GRAS-u radi vlastitog materijalnog interesa, smatraju u SDU BiH.

Sva dešavanja, smatra SDU, upućuju na to da je cilj nelegalne obustave saobraćaja i štrajka radnika javnog gradskog prevoza, bio pokušaj razbijanja nove parlamentarne većine i smjene Vlade Kantona Sarajevo.

SDU BiH u potpunosti stoji iza stavova Vlade Kantona Sarajevo kada je u pitanju zakonito poslovanje, rad i funkcionisanje GRAS-a.

Ova stranka također, podržava nastojanje Vlade KS da vrati autoritet pravnoj državi i uspostavi red u sektor komunalne privrede.

SDU BiH zahtijeva od Vlade KS da se sankcionišu svi oni koji su organizovali nelagalni štrajk, obustavili saobraćaj, istjerali građane iz vozila GRAS-a i načinili materijalnu štetu na pojedinim objektima i stvarima unutar GRAS-a.

SDU traži od Vlade KS da se s iscrpnom informacijom i svim dešavanjima obavjeste sve agencije za zaštitu zakonitosti i od njih zatraži hitno vršenje kontrole rada i finansijskog poslovanja GRAS-a, "jer smo uvjereni, ne samo da je dobar dio radnika izmanipulisan od Himzanije i njegove grupe, već da iza priće o podobnom i nepodobnom v.d. direktoru stoji pokušaj zaštite vjerovatnih nezakonitih radnji".