Višestruki obračuni oružjem
0

SDU traži hitno razmatranje sigurnosne situacije u Kantonu Sarajevo

FENA
Socijaldemokratska unija (SDU) BiH ističe da ugrožena sigurnosna situacija u Kantonu Sarajevu zadnjih mjeseci prelazi u otvoreno nasilje i obračune vatrenim oružjem na ulicama, između kriminalaca koji su poznati policiji i od ranije.

U saopćenju SDU-a BiH se navodi da ovakvo stanje ne može biti održivo posebno nakon imenovanja Vlade Kantona Sarajevo koja je, na opšte zadovoljstvo građana, preuzela odgovornost za funkcioniranje vlasti.

“Izgleda da se s prvim izazovom koji se građanima Kantona Sarajevo nametnuo u sigurnosnom smislu, novi premijer i njegova Vlada suočavaju s opštim nezanimanjem i nezainteresiranošću”, navodi se.

Dodaje se da ovakva inertnost Vlade Kantona Sarajevo za posljedicu ima svakodnevna teška ranjavanja vatrenim oružjem aktera mafijaških razračunavanja, slučajnih prolaznika na ulici, u ugostiteljskim objektima i u sredstvima javnog prevoza što izaziva strah kod građana.

SDU BiH ističe da jedino ohrabrenje u ovoj situaciji za građane Kantona Sarajevo predstavlja visoko profesionalna i kontinuirana aktivnost u pronalaženju počinilaca ovih krivičnih djela koje na terenu provodi policija Kantona Sarajevo, koja je samo jedna karika u lancu institucija i ustanova Kantona Sarajevo koje su odgovorne za sigurnosnu situaciju.

“Nažalost najslabija karika u tom lancu i dalje ostaje Vlada Kantona Sarajevo i Gradska Uprava Grada Sarajeva čija deklarativna podrška policiji ne znači ništa osim ohrabrenja počiniocima krivičnih djela da nastave sa svojom kriminalnom aktivnošću”, navodi se u saopćenju SDU-a.

SDU BiH traži hitnu sjednicu Skupštine Kantona Sarajevo na kojoj bi bila razmatrana sigurnosna situacija u Kantonu, gdje bi kantonalna Vlada predložila mjere za poboljšanje sigurnosne situacije u okviru kojih bi jasno definirala šta je do sada izvršeno od obaveza prema MUP-u Kantona Sarajevo i gdje bi također, jedan od obavezujućih zaključaka bio budžetsko povećanje materijalne i tehničke pomoći MUP-u Kantona Sarajevo.