Potpisan koalicijski sporazum
28

SDU, SPU i LDS: Ovo je talačka kriza u kojoj nas drži šestorka

Piše: J. Hadžiahmetović
Foto: F. K./Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Predstavnici stranaka, Socijaldemokratske unije BiH Nermin Pećanac, Stranke penzionera Mehmed Nurkanović i Liberalno demokratske stranke Amir Husarić u Sarajevu su potpisali koalicijski sporazum prema kojem će u nekoliko općina zajednički nastupati na narednim izborima.

Kako je kazao Pećanac, ove tri stranke su prirodni i interesni saveznici, koji se žestoko protive talačkoj situaciji u kojoj nas, kako kažu, drži šest lidera vodećih stranaka u BiH.

"Izbori 2012. nisu nam dali ništa novo. Dvije godine su nas zavaravali da je platformaška vlast jedina alternativa u BiH. Nakon dvije godine, SDP je shvatio ono što smo mi shvatili nakon 15 minuta, da nešto neprirodno ne može dugo trajati", kazao je Pećanac u uvodom dijelu press konferencije te dodao kako je nezamislivo da u istoj programskoj koalciji budu dvije stranke, koje u svojim sjedištima imaju Titovu, odnosno sliku Ante Pavelića.

Predsjednici ovih stranaka vjeruju kako će na narednim lokalnim izborima u BiH biti bitan faktor u lokalnoj samoupravi.

"U Lukavcu, Gračanici i Doboj-Istoku izlazimo kao SDU-SPU demokratski blok, a na Ilidži i u Novom Travniku izlazimo kao LDS-SDU demokratski blok. To znači kontinuitet naše dosadašnje saradnje, koja će se nastaviti u sljedećem periodu", pojasnio je Pećanac.

U ove tri stranke su, poručuju, spremni za izbore ukoliko se oni i sutra održe.

"Mi nismo država za jednog čovjeka, već za sve nas. Mi se za to borimo", dodao je Pećanac.

Predsjednik Stranke penzionera BiH Mehmed Nurkanović kaže kako su penzioneri danas u veoma teškom stanju.

"U pitanju je država BiH. Statistike kažu kako smo na najnižem nivou kada je u pitanju siromaštvo građana naše države. Trebamo shvatiti situaciju veoma ozbiljno i učiniti napore da se ovakav trend pada standarda presječe", kazao je Nurkanović.

Predsjednik penzionera je dodao kako su i mladi u istoj situaciji u kojoj su i penzioneri, bez podrške države, posla, budućnosti...

"To je tragedija. Teško onoj zemlji koja izgubi pamet i mladost".

Amer Husarić, koji se odnedavno nalazi na čelu LDS-a, kaže kako stranka na čijem se čelu nalazi ne podržava koaliciju SDP-SBB, koja "dodatno destabilizuje situaciju u BiH".

"Blok koji sačinjavamo će biti korektiv vlasti, bili crveni ili zeleni", kazao je Husarić.

Pećanac je na kraju još dodao kako je trenutna politička šestorka najveći politički štetoičina u državi.

"Lagumdžija nema pravo da radi to što radi, jer nije dobio mandat za to. Taj madat ima samo narod i zbog toga smatramo da su prijevrmeni zajednički opći i lokalni izbori jedino rješenje za rješavanje krize", kazao je Pećanac na kraju.