Traže direktan izbor predsjednika
0

FOTO / SDU prezentirao prijedlog rješenje za slučaj Sejdić i Finci

FENA
Potpredsjednik Socijaldemokratske unije BiH (SDU) Miro Lazović kazao je na današnjoj koferenciji za medije u Sarajevu da je sporazum Lagmdžija-Čović suprotan presudi Međunarodnog suda u Strazburu u slučaju "Sejdić i Finci protiv BiH", jer se tim sporazumom uvode asimetrična rješenja u izboru Predsjedništva BiH i pojačavaju dalje etničke podijele.
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
U SDU smatraju da se projektom "vrijednost glasa" kako su ga autori sporazuma nazvali, u izboru delegata Doma Naroda FBiH, ugrožavaju ljudska prava, a učvršćuje se etnička diskriminacija u kantonima FBiH. Posebno je zabrinjavajuće što bi se na ovaj način u parlamentarni život kroz instituciju Doma Naroda FBiH potvrdila etnička dominacija, te omogućio stranački monopol nad etničkom pripadnošću, s posebnim uticajem stranaka iz RS-a na političke tokove u FBiH.

"U skladu s presudom u slučaju 'Sejdić i Finci protiv BiH', SDU BiH smatra da se izbor članova Predsjedništva BiH treba odvijati tako da se članovi Predsjedništva BiH biraju direktnim izborom građana, da Predsjedništvo BiH sačinjava ukupno četiri člana: Hrvat, Srbin, Bošnjak i Ostali, da se članovi Predsjedništva BiH biraju s teritorije cijele države BiH, i sa jedne liste na kojoj bi politički subjekti delegirali svoje kandidate iz reda konstitutivnih naroda i reda ostalih.

Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Izbor treba vršiti po principu izbora članova Predsjedništva RBiH s prvih višestranačkih izbora 1990., gdje bi svaki građanin imao pravo da glasa za kandidate iz reda konstitutivnih naroda i reda ostalih, mandat članova Predsjedništva BiH koji su izabrani na izborima trajao bi četiri godine, Predsjedništvo treba da predstavlja predsjednik države po principu rotacije na godinu dana, a prvog predsjednika države odredio bi Parlament BiH u skladu sa principima nacionalnog pariteta na nivou institucija države BiH", naglasio je Lazović.

Dodao je da bi se u skladu s istom presudom, Dom Naroda BiH trebao sastojati od 28 delegata, po sedam iz reda svakog konstitutivnog i sedam delegata iz reda ostalih, da se delegati u Dom Naroda BiH biraju iz Doma Naroda FBiH i Vijeća Naroda NSRS, te da se u skladu s tim iz Doma Naroda FBiH bira pet Bošnjaka, pet Hrvata, dva Srbina i četiri iz reda ostalih, a iz Vijeća Naroda NSRS-a pet Srba, dva Hrvata, dva Bošnjaka i tri iz reda ostalih.

Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Predsjednik Socijaldemokratske unije BiH Nermin Pećenac istakao je da u Bosni i Hercegovini nećemo imati investicije i otvaranje radnih mjesta dok se ne obračunamo s kriminalom i korupcijom.

"Tražimo prijevremene opće izbore da bi s vlasti otišli ljudi koji nemaju namjeru pokrenuti stvari s mrtve tačke. Ovdje je opasnije prijaviti kriminal nego se njime baviti", kaže Pećanac.