BiH
0

SDU najavio mogućnost formiranja "nove akcije"

FENA
Nermin Pećanac
Nermin Pećanac
U Sarajevu, na večerašnjem skupu čiji je organizatar Socijaldemokratska unija (SDU) Bosne i Hercegovine, najavljena je mogućnost oformljenja "nove akcije", političkog faktora u Bosni i Hercegovini, koji bi, ako projekt njegovog okupljanja uspije, mogao biti učesnik na lokalnim izborima u BiH, najavljenim za iduću godinu.

"Namjera je, zajedno sa Socijaldemokratskom unijom, okupiti sve patriotske snage, branitelje Bosne i Hercegovine, organizacije, ljude istih načela iz drugih stranaka te ostale istomišljenike, koji će zajednički djelovati na principima: Bosna i Hercegovina iznad svega; zajedno protiv lopovluka, kriminala, korupcije i siromaštva; za ekonomski oporavak zemlje", rekao je predsjednik SDU-a BiH Nermin Pećanac.

Večeras su podijeljene članske kartice za 134 nova člana SDU-a u sarajevskoj općini Stari Grad, a u zadnjih 60 dana, prema riječima predsjednika Pećanca, na području Kantona Sarajevo registrirano je 1.347 novih članova stranke, od kojih 900 u općini Novi Grad.

Osim predsjednika SDU-a, na večerašnjem skupu, kojem je prisustvovao i značajan broj članova boračkih udruženja, obratili su se drugi stranački rukovodioci, bivši članovi ratnog Predsjedništva Bosne i Hercegovine: Stjepan Kljujić, Nijaz Duraković, Ivo Komšić i Miro Lazović.

Zajedničko u njihovim izjavama je da patriotske snage zemlje nikada neće dozvoliti njenu podjelu ni disoluciju i da je Bosna i Hercegovina u najtežoj političkoj, ekonomskoj, moralnoj i opštedruštvenoj krizi od potpisivanja Dejtonskog sporazuma, 'pa i od završetka Drugog svjetskog rata', kako je ocijenio Nijaz Duraković.

U izjavama gotovo svih njih preovladava i stav da dosadašnja i aktuelna vlast u zemlji nisu učinile gotovo ništa na njenom opravku, a naročito ne na ispunjenju predizbornih obećanja tipa 'država za čovjeka', nego je, naprotiv, situacija još teža nego prije.

Sadašnja (vlast) se ne ponaša ni kao ljevica ni desnica, već kao 'ptica grabljivica' koja nastoji da svoje kadrove instalira u sve strukture, ne prezajući ni od uklanjanja s pozicija pojedinaca s dosadašnjim poštenim držanjem i pozitivnim učinkom.

U takvoj situaciji, kako je rekao Ivo Komšić, 'nova akcija' mogla bi tražiti vanredne opće izbore u zemlji ako bi na predstojećim dobila dovoljno povjerenja da promijeni lokalne strukture vlasti.

"Bosna se počela braniti s ovim ljudima i siguran sam da će se s njima ta borba završiti.

Moramo vratiti moral i patriotizam u politiku, a ovi ljudi su dokazali te vrijednosti", izjavio je Almedin Miladin, predsjednik Općinske organizacije SDU-a BiH u Starom Gradu, aludirajući na članove ratnog Predsjedništva BiH.