BiH
11

SDU Mostar osuđuje uklanjanje spomenika anatifašistima u Širokom Brijegu

FENA
Povodom čina uklanjanja spomenika antifašistima u Širokom Brijegu, koji se desio u subotu na 33. godišnjicu smrti Josipa Broza Tita, iz inicijativnog odbora za osnivanje Gradske organizacije Socijaldemokratske unije BiH Mostar osuđuju ovaj događaj.

"Kreatori i počinioci ovog i sličnih djela u svojoj kratkovidnosti i slijepom ekstremizmu, nisu svjesni posljedica i štete koju nanose prvenstveno narodu iz koga potiču, a onda i svim drugim narodima s kojima žive u istoj državi. Oni svojim djelovanjem stigmatiziraju jedan narod predstvaljajući ga kao pobornika fašističke idologije", stoji u saopćenju.

Bosna i Hercegovina, navodi se, kao i svi njeni dijelovi se mogu ponositi svojim doprinosom i žrtvama koje su date u borbi protiv najvećeg zla 20. vijeka, zla fašizma.

"Antifašizam je utkan u u tkivo nove, poslijeratne Evrope, kao jedna od temeljnih civilizacijskih vrijedosti. Odricati se ovog najsvjetlijeg dijela svoje historije, a zapadnohercegovački kraj je dao i značajan broj boraca-antifašista mogu samo nastrane, moralno izopačene osobe. Ne smije se dozvoliti veličanja fašizma i ustaške ideologije imenovanjem mostarskih ulica imenima zapovjednika Crne legije i ministara u ustaškoj vladi. To nije sramota samo onih koji su donijeli odluku o takvom imenovanju ulica, to je sramota svakog čestitog Hrvata, Bošnjaka, Srbina i konačno svih Mostaraca. U svojoj borbi protiv ostataka i recidiva fašizma ćemo biti neumorni i uporni, pozivajući građane da javno dignu protest protiv svih oblika nepravde i nezakonitosti", saopćeno je iz SDU Mostar.