BiH
8

SDU: Javni servisi ne smiju postati instrument političkih stranaka

FENA
Rukovodstvo Socijaldemokartske unije BiH (SDU BiH) apeluje na poslanike Parlamenta Federacije BiH da se odupru pravnom nasilju i nezakonitom postavljanju UO FTV BiH, saopćeno je iz ove partije povodom najave šefa kluba SDP-a Jasenka Selimovića u Parlamentu F BiH da će UO FTV BiH biti smjenjen na sutrašnjoj sjednici Parlamenta.

Rukovodstvo SDP-a, kako se navodi u saopćenju, očito je svjesno da gubi ugled na političkoj sceni, pogotovu nakon što se FTV BiH oslobodila njihovog direktnog uticaja.

"U SDP-u nikako da se otarase recediva komunističkog vladanja koji prvenstveno podrazumijeva uspostavljanje čvrste partijske kontrole nad ključnim državnim institucijama. Zaboravljajući da je u BiH na snazi stranački pluralizam, rukovodstvo SDP-a nastoji da metodama jednopartijskog vladanja uspostavi punu kontrolu nad policijom, sudstvom i medijima", navode iz SDU BiH.

U saopćenju se dodaje da zabrinjava činjenica da ni upozorenja OHR-a, OSCE-a i Američke ambasade, da to ne čine nisu dovoljna da ih zaustave u toj nakani.

"Parlament Federacije BiH jeste osnivač FTV BiH, ali to ne znači da političke stranke, preko svojih predstavnika u UO ove kuće, trebaju vladati uređivačkom politikom. Javni servisi ne smiju postati isključivo instrument političkih stranaka, jer je njihova uloga daleko šira i društveno odgovornija", navode iz SDU BiH.