BiH
0

SDU BiH: Špirićeva ostavka početak realizacije programirane krize institucija sistema BiH

FENA
Predsjedništvo SDU BiH oglasilo se saopćenjem za javnost u kojem navodi da je ostavka predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Nikole Špirića početak realizacije programirane krize institucija sistema BiH.

"Njegov potez nije u funkciji smirivanja napete političke situacije, kako on tvrdi, već novi dogovoreni udar na visokog predstavnika Miroslava Lajčaka u režiji Milorada Dodika i njegovog mentora Vojislava Koštunice", navodi se.

"Koštunicin zahtjev za ostavkom Miroslava Lajčaka predstavlja tendenciozno miješanje u unutrašnje odnose u BiH. Cilj je potpuno jasan. Trebalo je onemogućiti provođenje Lajčakovih mjera koje jačaju državu BiH i njene inistitucije čine efikasnijim i funkcionalnijim. Sigurni smo da građani BiH svih nacionalnosti podržavaju i podržat će sve aktivnosti međunarodne zajednice koje vode ne samo političkom, već i ekonomskom prosperitetu BiH", ističe se.

Predsjedništvo SDU BiH daje punu podršku stavovima Vijeća za implementaciju mira u BiH, kao i ambasadi SAD-a koji podupiru stavove Visokog predstavnika.

"Posebno podržavamo odlučnost Miroslava Lajčaka u namjeri da nastavi beskompromisnu aktivnost u vezi potpunog provođenja mjera koje vode daljnjem jačanju državnih insititucija BiH", ističe se u saopćenju SDU BiH u povodu ostavke predsjedavajućeg Vijeća ministara Nikole Špirića.