BiH
3

SDU BiH predstavio kandidate za općinske izbore

FENA
Socijaldemokratska unija Bosne i Hercegovine (SDU) predstavila je jučer u Sarajevu kandidate na predstojećim općinskim izborima.

Kandidati su iznijeli svoje stavove i planove kojima će doprinijeti u zajedničkoj izgradnji BiH te naglasili da je potrebna izgradnja sekularne države, ali ne i sekularnog društva, veća zastupljenost mladih kako u politici tako i u ostalim sferama života, te veća otvorenost prema svim građanima kao i jednaka prava za sve.

Na skupu su govorili predsjednik SDU-a Nermin Pećanac, podpredsjednik SDU-a Miro Lazović, član Predsjedništva SDU-a i nosilac liste za općinsko vijeće SDU-a u Centru Stjepan Kljujić, Emir Zlatar, član predsjedništva SDUBiH, predsjednik Kantonalne organizacije SDU Sarajevo i kandidat za načelnika općine Stari Grad.

Okupljenima su se obratili i nosioci lista SDUBiH za OV Stari Grad Haris Hrvo, kandidat SDU za načelnika Općine Centar Kerim Čelik, nosilac liste SDU za OV Novo Sarajevo Zlatko Marić, kandidat SDU za načelnika općine Novi Grad Omer Hadžiomerović, nosilac liste SDU za OV Ilidža Mujo Hošić, nositeljica liste SDU za OV Hadžići Amila Čičko, nosilac liste SDU za OV Vogošća Esad Piknjač i nosilac liste SDU za OV Ilijaš Almir Šehić.

Fokus je bio na temelju ljudskih vrijednosti, koje su uglavnom vremenom zanemarene kako u društvenom, tako i u političkom djelovanju.

SDU je, kako je saopćeno, dokazala da se bori za mladi naraštaj, zastupljenost žena, jednaka prava za sve bez obzira na nacjonalnost i religijsku opredjeljenost i samim tim svakim danom ima sve veći priliv simpatizera i članova.

Lazović je u svom obraćanju istakao da SDUBiH želi da promijeni i da BiH vrati na pravi kurs, kurs istinskih vrijednosti, jer kako je naglasio, "već dvije godine imamo imitaciju vlasti i iscrpljivanje institucija i građana".

Stjepan Kljuić je naglasio kako je sigurnost građana ono što je na prvom mjestu, što treba osigurati lokalna zajednica, dok je Emir Zlatar ocijenio kako "nećemo niti želimo obećavati ono što ne možemo izvršiti".

Predsjednik SDUBiH Nermin Pećanac je naglasio da su prioriteti djelovanja SDU borba protiv korupcije, kriminala i siromaštva, te približavanje lokalne administracije i njeno funkcioniranje u službi građana, a ne da ona bude sama sebi svrha i mjesto gdje će se zbrinjavati podobni politički i rodbinski kadrovi.

Pećanac je istakao da SDUBiH više nije alternativa, SDUBiH je jedini izlaz iz ovakve političke situacije u kojoj tapkamo u mjestu, a stalno nas ubjeđuju da idemo naprijed, saopćio je Press SDUBiH.