BiH
0

SDU BiH: Podrška Lajčaku u procesu reforme policije

FENA
Opstrukcije u neophodnoj reformi policije te eventualno nepotpisivanje Sporazuma o pridruživanju i stabilizaciji naše zemlje s EU mogli bi BiH dovesti u političku situaciju kiprizacije, ocijenio je danas predsjednik Socijaldemokratske unije BiH Sejfudin Tokić.
  • Blokiranje evropskog puta BiH dovelo bi njene građane u izolaciju što bi se posebno odrazilo na negativan položaj većine pripadnika bošnjačkog naroda koji nemaju dvojno državljanstvo za razliku od većine Srba i Hrvata, kaže se u Tokićevom saopćenju.

Dramatičnost sadašnje situacije zahtijeva državničku mudrost svih predstavnika vladajućih političkih stranaka, a posebno onih koji su svoj mandat dobili od istinskih patriota ove zemlje.

  • Ostvarivanje strateškog cilja patriotskih snaga BiH o izgradnji jedinstvene države BiH te ukidanje svih elemenata RS-a kako je projektovao ratni zločinac Radovan Karadžić i njegovi sljedbenici moguće je jedino što brže uključivanje BiH u punopravno članstvo EU i NATO. Ishitreno nastojanje za trenutno ukidanje RS-a, s obzirom na konstalaciju ukupnih odnosa u regiji i međunarodnoj zajednici može ugroziti i poziciju BiH, naveo je Tokić.

Imajući u vidu navedeno, rukovodstvo SDUBiH daje punu podršku Miroslavu Lajčeku, visokom predstavniku za BiH, u nastojanju da se do kraja septembra postigne dogovor o reformi policije.