BiH
5

SDU BiH nakon napada na imovinu povratnika: Lokalna vlast na čelu sa HDZ-om ne reaguje

Klix.ba
SDU BiH najoštrije osuđuje vandalske napade na imovinu povratnika u Čitluku i traži od nadležnih državnih organa da pokrenu ozbiljne istražne radnje kako bi se došlo do počinitelja.

"Obzirom da je ovo treći put da se povratnička imovina devastira uz dobro poznatu ikonografiju poražene nacionalističko-fašističke organizacije Ustaše, pretpostavljamo da su počinioci poznati lokalnim organima vlasti", stoji u sopćenju Socijaldemokratske unije BiH.

Ističu da zabrinjavajuće djeluje činjenica da općinska vlast na čelu sa HDZ-om ne poduzima ništa da spriječi narušavanje sigurnosti svih građana Čitluka.

"Ovaj incident nad povratnicima i njihovom imovinom koji se ponavlja u kontinuitetu, a na koji lokalni organi vlasti na čelu sa HDZ-om ne reaguju, pokazuje da u pojedinim općinama Hercegovačko-neretvanskog i Zapadno-hercegovačkog kantona neformalno djeluju kvazi institucije trećeg entiteta kojima ne odgovara povratak bošnjačkog i srpskog stanovništva u ta područja", piše u saopćenju.

Dodaju da u tom kontekstu političke strukture uglavnom pod patronatom HDZ-a u tim djelovima BiH žmire i okreću glavu pred vandalizmom nad povratnicima i njihovom imovinom.

"Ovo nacionalističko-šovinističko ponašanje mora biti sankcionisano u startu, te je shodno tome potrebna hitna reakcija državnog Tužilaštva i Tužilaštva Federacije BiH i Federalne uprave policije", ističu iz SDU.

SDU BiH također, najoštrije osuđuje nacionalističku i fašističku retoriku i znakovlje kojom se vandali služe u zastrašivanju povratničke populacije.

"Propuštanje da se reaguje oštro na ovakve vandalske ispade može imati nesagledive posljedice po povratničku populaciju u općini Čitluk i šire, čime se vrši namjerna opstrukcija procesa povratka u Bosni i Hercegovini", zaključuju iz SDU-a.