BiH
19

SDU BiH demantuje smjenu predsjednika Nermina Pećanca

FENA
Nermin Pećanac (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Nermin Pećanac (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Socijaldemokratska unija (SDU) BiH oštro je demantovala tvrdnje pojedinih stranačkih rukovodioca da je danas u Sarajevu održana sjednica Glavnog odbora SDUBiH.

"Za održavanje sjednice nije postojao kvorum za punovažno odlučivanje i ovaj skup predstavlja opstrukciju sjednice Glavnog odbora SDUBiH zakazane za subotu, 19. oktobra", stoji u saopćenju Pres službe SDUBiH.

U saopćenju se navodi da "pojedinci iz rukovodstva SDU BiH, sa 30 članova Glavnog odbora SDUBiH, koliko je evidentirano da je prisutno na sjednici, ne mogu u skladu sa statutom te stranke donositi punovažne odluke".

"Ismijavajući ozbiljnost rada organa SDUBiH, na ovaj način pojedinci iz rukovodstva SDUBiH prave predstavu za mase, tražeći opravdanja za zaštitu korupcije i kriminala, te imenovanje članova vlastitih familija u UO/NO javnih preduzeća u Kantonu Sarajevo", ističe se u saopćenju Pres-službe SDUBiH.

Navodi se i to da se "ovim aktivnostima koje vode pojedinci iz rukovodstva SDUBiH, organi stranke u skladu sa statutom i programskim principima suprostaviti svim političkim sredstvima".

"Svi oni koji uvode paralelizme u rad organa SDUBiH snosit će statutarne konsekvence za cijepanje stranke i unutrašnje podijele i frakcionarstvo. Odluke koje su donesene danas nemaju statutarni legitimitet, tako da nemaju apsolutno nikakvih formalno pravnih posljedica po dalji rad SDUBiH. Stoga današnje okupljanje smatramo formiranjem nekog novog političkog subjekta čije aktivnosti ne želimo da komentiramo", saopćeno je iz Pres-službe SDUBiH.

Glavni odbor SDU BiH, stoji u saopćenju, će zasjedati u subotu, 19. oktobra, kada će "ponovo pokazati kako se u jednoj političkoj partiji odluke donose na statutaran način, poštujući volju većine u duhu unutarstranačke demokratije".

Podsjećamo, na vanrednoj sjednici Glavnog odbora Socijaldemokratske unije (SDU) BiH danas u Sarajevu jednoglasno je odlučeno da se Nermin Pećanac, predsjednik te stranke, isključi iz članstva. Miro Lazović je imenovan za v.d. predsjednika SDU do vanrednog kongresa stranke, 2. novembra.

Ovo je saopćio na današnjoj pres-konferenciji u Sarajevu Darko Ružić, predsjednik Glavnog odbora SDUBiH.