BiH
10

SDS: Vlast u RS ne može da se nosi sa problemima, pa predlaže diktatorske zakone

Piše: G. D.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Članovi Srpske demokratske stranke (SDS) Miladin Stanić i Nenad Stevandić rekli su danas u Banjoj Luci da predloženih 36 tačaka dnevnog reda za drugu redovnu sjednicu Narodne skupštine RS, koja počinje u utorak i trajat će, prema najavama, najmanje šest dana, predstavlja nemoć vlasti da se suoči sa stvarnim problemima.

"Vlast je dostavila mnogo zakona i nacrta zakona i većina njih su promašeni i idu na štetu privrede, ekonomije i građana RS. Umjesto da se bave jasnim problemima, oni žele da donose diktatorske zakone, ali i zakone koji su protiv privrede RS. Tako, naprimjer, predloženi Zakon o vinu omogućava neuporedivo veći uvoz vina u RS nego izvoz. Poljoprivreda funkcioniše u korist pojedinaca i lobističkih grupa", smatra Stanić.

On je dodao da u RS vlada sveopšti haos u oblasti koncesija i divljeg rada na terenu. Revizorski izvještaji, ističe on, sve govore, ali niko ne procesuira pojedince za nezakonito trošenje para.

"Cijena izgradnje autoputa Prnjavor - Doboj bit će povećana za 25 miliona maraka, a obrazloženje dostavljeno narodnim poslanicima za to zaduženje je više nego šturo. Taj autoput se dobro gradi, ali nikome nije jasno zašto je bilo potrebno da se cijena izgradnje autoputa povećava za 25 miliona maraka", kaže Stanić.

Nenad Stevandić je rekao da je SDS protiv Zakona o javnom redu i miru i da su sva mišljenja stručne javnosti ukazala na sve manjkavosti ovog dokumenta.

"Ukoliko Vlada RS u inat bude 'forsirala' ovaj Zakon ne vidim šta poslanicima opozicije ostaje drugo nego da napuste sjednicu NSRS kada se bude glasalo za taj zakon. On ograničava slobode i treba se boriti protiv njega", istakao je Stevandić.

SDS