BiH
7

SDS u nedjelju bira novog predsjednika: Bosić protiv Mićića

Klix.ba
Mladen Bosić i Mićo Mićić
Mladen Bosić i Mićo Mićić
Nakon HDZ-a, SBB-a i SNSD-a i Srpska demokratska stranka će dobiti novog (ili starog) predsjednika. Ali, za razliku od ovih stranaka, na Kongresu SDS-a, koji će biti održan u nedjelju u banjalučkom Kulturnom centru Banski dvor, za poziciju predsjednika vodeće opozicione stranke u RS borit će se dosadašnji predsjednik SDS-a Mladen Bosić i predsjednik GO SDS-a u Bijeljini Mićo Mićić.

Bosić je na čelu SDS-a od 2006. godine. Prije toga je bio zamjenik predsjednika, član Predsjedništva i GO SDS-a i član Političkog savjeta SDS-a za međunarodne odnose. U Bosićevom političkom programu godinama se provlači samo jedno pravilo - nikada sa Dodikom, dok su sve ostale aktivnosti, kako Bosića, tako i SDS-a, tek blijeda sjenka opozicionog djelovanja. Nakon prošlogodišnjih izbora, u kojima je Savez za promjene, okupljen upravo oko SDS-a, osvojio vlast na državnom nivou, opozicija u RS kao da je nestala i to mnogi zamjeraju upravo Bosiću.

Čak je i njegov protukandidat Mićo Mićić prije nekoliko dana saopštio da je Bosić na izborima morao izaći "na crtu" Dodiku, ali da ostaje nejasno zašto se to nije dogodilo. Mićić je dodao da se SDS izgubio na relaciji Banja Luka - Sarajevo i da se briga za narod RS ne vodi u foteljama. Mićić je samo ponovio ono što mnogi prešutkuju ili šapuću - nakon što su se dokopali funkcija i položaja, najvažniji ljudi SDS-a su zaboravili da su oni najjača opoziciona stranka u RS. Zaboravljajući to, njihova uloga u političkom životu RS svela se na uzaludne pokušaje poslanika SDS-a u Narodnoj skupštini RS Vukote Govedarice da u RiTe Gacko postoji kriminal. U međuvremenu je, a odmah nakon izbora, sa političke scene nestao i Ognjen Tadić.

Dakle, najveći Bosićev problem je politička, odnosno opoziciona inertnost, tačnije - apsolutno bahat odnos prema RS. Bosić tu nezainteresovanost kompenzuje u foteljama zajedničkih organa i to je do te mjere vidljivo da mu je to spočitao čak i Mićić. Sa druge strane, Bosićeva odlučnost da se ni pod kojim uslovima ne prikloni Dodiku još uvijek mu donosi poneki politički poen, ali je takođe neprijatna činjenica da je Bosić u posljednjih mjesec dana održao samo dvije konferencija za novinare u Banjoj Luci i obje povodom tužbe za klevetu koju je Dodik protiv njega nedavno podnio.

Mićić predstavlja onu struju unutar SDS-a koja bi bez sumnje ubrzo koalirala sa Dodikom, pogotovo sada, kada je skupštinska većina pod znakom pitanja, nakon što su se Adam Šukalo i Goran Đorđić sjetili da u NSRS sjede kupljeni poslanici. Šest mjeseci nakon objelodanjivanja afere "dva papka" Šukalo je odlučio da ne bude dio takve većine i istu je napustio.

Dodiku sada prijeti dvostruka opasnost - da većinu napuste ili radikali ili Igor Radojičić. Ili bilo koja druga dva poslanika. Možda upravo i ona dva kupljena.

Stoga bi Dodiku Mićićeva pobjeda donijela neophodnu poslaničku strukturu, ali za sada su brojke bez daljnjega u Bosićevoj prednosti. I upravo zbog toga bi bilo bolje da Bosić pobijedi.