BiH
0

SDS traži smjenu Amora Mašovića

FENA
Amor Mašović
Amor Mašović
Srpska demokratska stranka (SDS) pozvala je danas Vijeće ministara BiH da smijeni Amora Mašovića iz Instituta za nestale osobe BiH.

“Više nema sumnje da je ovaj funkcioner SDA i šef nekadašnje Komisije za traženje nestalih Federacije BiH punih osam godina skrivao posmrtne ostatke pukovnika Avde Palića da bi omogućio pritiske na RS”, navodi SDS u saopćenju.

Ukoliko Vijeće ministara BiH ne smijeni Mašovića, SDS navodi kako očekuje da će to učiniti visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko, “jer stabilnosti u BiH neće biti sve dok se skriva i negira istina o stradanju Srba u minulom ratu i dok se žrtve dijele po nacionalnosti”.

Srpska demokratska stranka poziva i Vladu RS-a da formira komisiju za istraživanje stradanja Srba u Sarajevu “jer je očito da takva komisija na nivou BiH nikada neće moći biti formirana, niti će dati rezultate zbog opstrukcija bošnjačkih političara”.

Od visokog predstavnika u BiH Valentina Inzka očekuju da će institucijama Federacije BiH, prvenstveno MUP-u Federacije BiH, “naložiti da prestanu sa skrivanjem istine o ubijanju Srba u Sarajevu, otvore svoje ratne arhive i učine ih dostupnim organima RS-a”.