RS
0

SDS traži smanjenje javne potrošnje

FENA
Srpska demokratska stranka pozvala je danas Vladu Republike Srpske da zajedno sa opozicijom, ali prije svega sa eminentnim ekonomistima, sačini ozbiljnu ekonomsku politiku za 2009. godinu i paket mjera za spriječavanje posljedica globalne ekonomske krize.

“Ekonomska politika Vlade koja predviđa rast bruto društvenog proizvoda (BDP) od 6,4 posto i inflaciju od 3,1 posto u 2009.godini, nakon gotovo trostruko veće inflacije u 2008.godini, nažalost, nije ništa drugo do spisak lijepih želja“, ocijenila je ova stranka u današnjem saopćenju.

Ističe i da je spremna da uzme učešće u izradi paketa ekonomskih mjera koji će, kako se navodi, spriječiti očekivani udar sljedeće godine i zaštititi siromašnije slojeve građana od daljeg poniranja u siromaštvo usljed posljedica globalne ekonomske krize.

Od poslanika u Narodnoj skupštini i Parlamentu BiH, SDS očekuje da partijske interese ostave po strani i prilikom usvajanja budžeta utiču na smanjenje megalomanske javne potrošnje i preusmjeravanje sredstava u podsticaj za privredu.

Stranka također poziva Vladu RS-a da racionalno upotrijebi sredstva od privatizacije i da ne dozvoli njihovo dalje propadanje.

„Zbog sadašnjih čudnih uslova plasiranja tih sredstava, ona ne dospijevaju u privredu, nego služe isključivo komercijalnim bankama za njihovo bogaćenje“, navodi SDS uz napomenu da ta sredstva moraju biti usmjerena u industrijsku proizvodnju koja već osjeća posljedice globalne ekonomske krize.