BiH
0

SDS traži ostavku vlade Milorada Dodika

FENA
U Narodnoj skupštini Republike Srpske (RS) danas je, nakon dva i po dana, završena rasprava o Vladinoj informaciji o mjerama za ublažavanje negativne krize na privredu tog bh. entiteta.

Stavovi pozicije i opozicije su bili oprečni tokom maratonskog zasjedanja, a nakon pauze konačno bi trebalo da parlament usvoji neke od brojnih zaključka o ovom pitanju.

I tokom današnje sjednice opozicija je nastavila s kritikama predloženih mjera za ublažavanje efekata svjetske ekonomske krize na RS, a šef poslaničkog Kluba SDS-a Borislav Bojić zatražio je i ostavku aktuelne Vlade i premijera Milorada Dodika zbog njenog bahatog ponašanja koje je direktno produkovalo krizu u RS-u.

To je izazvalo burno reagovanje kod poslanika vladajućeg SNSD-a, koji smatraju da je Vlada preuzela mjere da bi „preduhitrila“ krizu.

Opozicija je oštro reagovala i ocijenila neprimjernom i izjavu potpredsjednika Vlade RS-a Antona Kasipovića u kojoj je pozvao na ekonomski patriotizam i zajednički napor u prevazilaženju krize.

U burnoj raspravi učestvovali su svi poslanici Narodne skupštine, a postignuti su i svi rekordi u poslaničkim replikama i krivim navodima.

Nakon što se zaključi ova tačka, Narodna skupština RS-a trebalo bi i da utvrdi stav o ustavnom položaju Brčko Distrikta Bosne i Hercegovine u Ustavu BiH radi okončanja režima supervizije i arbitraže.