BiH
0

SDS traži ostavku vlade Aleksandra Džombića

FENA
Aleksandar Džombić
Aleksandar Džombić
Srpska demokratska stranka (SDS) zatražila je danas smjenu Vlade RS-a zbog katastrofalnih rezultata na koje je ukazala i Glavna služba za reviziju javnog sektora RS-a, saopćivši da je kumulativni deficit budžeta i javnih fondova veći od milijardu i 111 miliona maraka.

Poslanik SDS-a Zoran Latinović je, uz pitanje kako Vlada s tolikim deficitom planira da osigura radna mjesta, fiskalnu i socijalnu održivost, izrazio je zabrinutost zbog takve situacije te pozvao vladu Aleksandra Džombića da prekine s politikom kontinuiteta, koju je sama proklamovala.

„Ako ova vlada nema snage i moći da se uhvati u obračun s kriminalnom i korupcijom u sopstvenim redovima, posveti efikasnijem rješavanju privrednih i socijalnih problema, neka podnese ostavku“, rekao je Latinović na pres-konferenciji u Banjoj Luci ukazavši na velike gubitke i u javnim preduzećima, „Šumama“, „Željeznicama“, a istovremeno nema odgovornosti kada je u pitanju javna potrošnja.

Upozorio je da RS tone u dužničko ropstvo, imajući u vidu da njen ukupni dug iznosi oko 3,8 milijardi maraka.

Smatra i da će deficit budžeta RS-a nastaviti da raste u ovoj godini, te da će do kraja godine akumulirani biti u visini ovogodišnjeg budžeta, što je alarmatno i upalilo je već odavno „crvenu lampicu“.

„S ovakom ekonomskom polikom, u kojoj nema odgovornosti, tonemo u poziciju dužničkog ropstva. Ne bih rekao da čak imamo i 'grčki sindrom', jer je Grčka članica EU, koja će zbog sopstvene sigurnosti naći rješenje da se saniraju problemi u eurozoni, ali RS neće biti u takvoj situaciji, jer s ovakom tendencijom ne bi mogla biti ni članica Organizacije afričkog jedinstva“, naveo je Latinović.

SDS smatra i da je neophodno donošenje zakona o fiskalnoj odgovornosti, po kojem bi, u slučaju sadašnjeg pravljenja deficita, svi odgovorni morali dati svoj mandat na provjeru.

Službi revizije, navodi, treba dati i efikasnije mehanizme, u smislu da mogu podizati krivične prijave po službenoj dužnosti kada su revizorski izvještaji negativni.