BiH
19

SDS traži hitnu sjednicu Vijeća ministara BiH

FENA
Sjednica Vijeća ministara BiH (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Sjednica Vijeća ministara BiH (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Srpska demokratska stranka (SDS) očekuje od predsjedavajućeg da zakaže hitnu sjednicu Vijeća ministara BiH radi, kako navode u saopćenju, utvrđivanja odgovornosti nadležnih organa, institucija i funkcionera na nivou BiH “za držanje zaposlenih u institucijama i stranih diplomata u zgradi Parlamenta BiH kao talaca čime je nanesena šteta BiH, pa samim tim i RS”, saopćeno je danas iz te stranke.

"Sjednica mora da bude održana u uslovima slobode odlučivanja i bez vanjskog pritiska, što je nemoguće osigurati u Sarajevu i teritoriji FBiH. Sigurnosne agencije iz FBiH su pokazale nezainteresovanost i nesposobnost da osiguraju uslove za nesmetan rad izabranih predstavnika iz RS u organima BiH", stoji u saopćenju te se dalje navodi:

"Kao ni sigurnosne službe, tako ni Ministarstvo vanjskih poslova BiH nije ništa preduzelo na zaštiti, pa čak ni da razgovara sa više od 250 stranih diplomata i investitora koji su držani kao taoci u zgradi. Ponašanje ministra vanjskih poslova Zlatka Lagumdžije je jasnije ako se uzme u obzir činjenica da stranka čiji je on predsjednik poziva svoje ogranke na učešće u nasilnim demonstracijama. Umjesto ministra ili njegovog zamjenika, pregovore oko puštanja stranih talaca je vodio visoki predstavnik Valentin Inzko. Neshvatljiva je podrška pojedinih međunarodnih institucija i predstavnika držanju stranih talaca kao načinu pritiska na donošenje političkih odluka", kaže SDS u saopćenju.

Smatraju da je na “pojedinim sarajevskim medijima i društvenim mrežama pokrenuta prava haranga i poziv na linč poslanice SDS u Predstavničkom domu Aleksandre Pandurević”.

"Tu harangu shvatamo kao napad i na sve poslanike iz RS u Parlamentu BiH i kao još jedan dokaz da boravak u Sarajevu nije siguran, a od nadležnih organa RS očekujemo zaštitu svih predstavnika RS u organima BiH", navodi se u saopćenju SDS-a.

U ovoj stranci kažu kako razumiju “nezadovoljstvo radom institucija na državnom i entitetskim nivoima i podržavaju pravo građana na mirne i organizovane proteste".

"Međutim, posljednji događaji nisu bili mirne demonstracije, nego nasilno i protivzakonito držanje kao talaca preko hiljadu ljudi i oduzimanje prava na slobodu kretanja. Ako je išta ostalo od pravne države, onda odgovorni za počinjena krivična djela moraju hitno biti procesuirani", navode u saopćenju.