BiH
0

SDS traži decentralizaciju Republike Srpske

FENA
Srpska demokratska stranka Republike Srpske (SDS) smatra da RS mora biti drugačije organizirana i da se mora provesti decentralizacija tog bh. entiteta.

Predsjednik SDS-a Mladen Bosić predstavio je na pres-konferenciji novu političku platformu stranke koja se bazira na potrebi temeljne reforme organizacije RS-a i čiji je osnov njena decentralizacija.

"Svima je jasno da je s vremenom RS postala visoko centralizovana i da je sada već jasno da postoje posljedice takvog stanja koje čak utiču i na sam proces demokratizacije RS-a“, rekao je Bosić.

Naglasio je i da u skladu s evropskim tendencijama treba vratiti proces odlučivanja što bliže građanima i da će se stoga SDS zalagati za spuštanje svih ovlaštenja na općine u RS-u i time dati priliku građanima da odlučuju.

Navodeći da je trenutna vlast u RS-u ne samo centralizovana već i izolovana i da takva vlast nema dovoljno osjećaja za potrebe samih građana.

"U RS-u je na sceni velika centralizacija i koncentracija moći, ne samo u rukama jedne stranke, SNSD-a, već praktično jednog čovjeka“, dodao je lider SDS-a koji navodi i da sumnja da će Vlada RS-a prihvatiti ovu inicijativu SDS-a, ali da stranka od nje neće odustati i ispunit će je kada dođe na vlast.

Platforma SDS-a ima više tačaka i odnosi se na lokalnu samoupravu koju treba organizovati u skladu s Evropskom poveljom o lokalnoj samoupravi i promijeniti elemente koji nisu u skladu s tom poveljom.

"Nema nikakvog smisla da Vlada RS-a odobrava budžete općina i na taj način unosi politiku u tu sferu života“, smatra lider SDS-a.

Kao apsurdnu situaciju je ocijenio činjenicu da Vlada RS-a imenuje čak i direktore komunalnih preduzeća koja su u općinskoj nadležnosti.

S potrebom centralizacije RS-a složio se i načelnik Općine Bijeljina Mićo Mićić ukazujući da je centralizacija RS-a neophodna i da to najbolje znaju lokalne zajednice.

Naglasio je da općine moraju da imaju više samostalnosti, posebno u oblastima vitalnog funkcioniranja lokalnih zajednica.