BiH
11

SDS: Sutorina je i pitanje Republike Srpske, prvo treba čuti mišljenje stručnjaka

Piše: I. P.
SDS ne zastupa nijednu stranu spora u vezi sa Sutorinom, ali očekuje da se povede rasprava u kojoj će se čuti mišljenja stručnjaka.
Mladen Bosić (Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Mladen Bosić (Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)

Predsjednik Srpske demokratske stranke Mladen Bosić smatra da će se konsenzusom doći do zaključka koji je u interesu Bosne i Hercegovine i Crne Gore.

"Pošto je Sutorina i granica na teritoriji općine Trebinje, to je i pitanje Republike Srpske. Ja sam kao član Kolegija iz RS-a uputio pismo predsjedniku Narodne skupštine RS Nedeljku Čubriloviću i svim poslaničkim klubovima u NSRS da pokrenu inicijativu da se ova stvar razjasni sa stanovišta RS-a i da se uključe u raspravu o stvarnom stanju stvari u vezi sa Sutorinom, kako bismo svi zajedno došli do najboljeg mogućeg rješenja", rekao je Bosić na današnjoj konferenciji za novinare, koji ističe da cilj stranke nije problematiziranje bilo kojeg rješenja.

"Smatramo da je krajnje vrijeme da se napokon razjasni Sutorina. I do sada je bilo inicijativa da se pitanje o granici otvori, a najviše glasova je dolazilo iz općine Trebinje, tako da smatram da i RS treba dati svoj glas o svemu tome", kazao je Bosić.

On je dodao kako se nada da neće doći do produbljivanja krize sa Crnom Gorom.

"Iznenađen sam reakcijom zvanične Podgorice, što su zaustavili slanje ambasadora u Bosnu i Hercegovinu. Smatramo da je to vrlo loša reakcija i zalažemo se za smirivanje atmosfere. Naravno, bio bi loš potez da Predsjedništvo BiH recipročno odgovori", izjavio je Bosić koji je potom rekao kako pogranični sporovi nisu rijetkost.

"Pogranični sporovi su uobičajeni i u Evropi i u svijetu. Trenutno je pred sudom u Haagu više od 20 pograničnih sporova među članicama Evropske unije, a nedavno smo imali spor Hrvatske i Slovenije, zato ne vidim razlog zašto bi bilo zabranjeno otvoriti razgovor o granici kod Sutorine", objasnio je Bosić rekavši da vjeruje kako će Crna Gora prihvatiti argumentovan razgovor o Sutorini.

"Vjerujem da će javna rasprava koja se organizuje preko Ustavnopravne komisije PSBiH iznijeti sve činjenice i da ćemo svi zajedno biti u mogućnosti da zaključimo šta je to najbolje rješenje za Bosnu i Hercegovinu i Crnu Goru, imajući u vidu da ćemo se jednog dana naći u EU sa relativizovanim granicama", zaključio je Bosić.