O promjeni Ustava BiH
0

SDS prikuplja potpise za referendum

FENA
Klub poslanika Srpske demokratske stranke (SDS) saopćio je da će započeti prikupljanje potpisa 20 poslanika u Narodnoj skupštini kako bi bila pokrenuta inicijativa za raspisivanje referenduma na kojem će građani RS-a, kako se navodi, reći da li su za promjenu Ustava BiH na bazi dogovora Milorada Dodika, Sulejmana Tihića i Dragana Čovića o prekompoziciji BiH na četiri teritorijalne jedinice.

Zakonom o referendumu RS-a predviđeno je da inicijativu za raspisivanje referenduma mogu pokrenuti predsjednik RS-a, predsjednik Skupštine, Vlada i najmanje 20 poslanika.

SDS smatra, navodi se u današnjem saopćenju, krajnje opasnim i neizvjesnim po budućnost RS-a hazarderski potez Milorada Dodika da prihvati da razgovori o ustavnim promjenama teku na bazi odredbe o "suverenoj BiH sastavljenoj od četiri teritorijalne jedinice".

  • Zato pozivamo političe stranke i nevladine organizacije da se uključe u borbu za onemogućavanje izdaje interesa RS-a, kaže ova stranka.

Od premijera RS-a Milorada Dodika SDS očekuje da, kako se dodaje, na sledećem sastanku u Mostaru "obezbijedi pismene garancije Sulejmana Tihića i Dragana Čovića da će Srpska ostati u sadašnjim granicama i neokrnjenog suvereniteta, ili da u suprotnom odustane od nastavka razgovora".