BiH
0

SDS predlaže uvođenje stope PDV-a od 15 posto

FENA
Šef poslaničkog Kluba Srpske demokratske stranke (SDS) u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Momčilo Novaković najavio je danas da će poslanici te stranke ponovo predložiti zakonski akt o smanjenju ukupne stope PDV-a sa 17 na 15 posto.

On je na pres-konferenciji u Banjoj Luci kazao je da je stopa od 15 posto minimalna stopa prihvatljiva za zemlje Evropske unije.

"Imali smo ovih dana inforamciju da Vlada RS-a podržava diferenciranu stopu PDV-a, što ne bi bilo čudno da poslanici SNSD-a u Parlamentarnoj skupštini BiH nisu nedavno odbili da podrže prijedlog PDP-a o uvođenju te stope i to samo za prehrambene artikle", kazao je šef poslaničkog Kluba Srpske demokratske stranke (SDS) u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH.

SDS smatra i da je neophodno uvesti subvencije u poljoprivredi, posebno zbog primjene CEFTA sporazuma te će predložiti uvođenje ili niže ili nulte stope za sadni materijal, vještačka đubriva i naftu koja će se koristiti za potrebe u poljoprivredi.

Govoreći o Zakonu o sportu BiH, Novaković je kazao da se u javnosti RS-a malo zna da nakon njegovog usvajanja nijedna samostalna ekipa iz RS-a, kao što su karatisti ili neke drugi takmičari u borilačkim vještinama, neće moći nastupati na međunarodnim takmičenjima pod zastavom RS-a, dok će odobrenje za učešće davati Sportski savez BiH uz saglasnost Sektora za spor.

"Amandmanima stranaka skupštinske većine izmijenjen je prvobitno predloženi zakon i to na štetu pozicija RS-a u tom zakonu", ocijenio je Novaković navodeći da SDS smatra da se ovo pitanje moglo urediti na drugačiji način.