BiH
3

SDS pozvao Dodika da se izvini Nikoliću

FENA
Milorad Dodik i Mladen Bosić
Milorad Dodik i Mladen Bosić
Predsjednik Srpske demokratske stranke (SDS) Mladen Bosić pozvao je danas predsjednika Republike Srpske (RS) Milorada Dodika da se izvini novoizabranom predsjedniku Srbije Tomislavu Nikoliću, jer je učestvovao u predizbornoj kampanji u toj državi protiv njega.

On je izrazio očekivanje da će Nikolić preći preko činjenice da je Milorad Dodik aktivno učestovao u kampanji protiv njega.

"SDS je upozoravao Dodika da to ne radi i da se niko iz RS-a ne treba miješati u proces izbora u Srbiji. Nažalost, dobili smo situaciju da je predsjednik RS-a na neki način zloupotrijebio svoju funkciju uključivši se u kampanju u Srbiji. Predlažemo Dodiku da se izvini novoizabranom predsjedniku Srbije zbog svog učešća u kampanji, što bi bilo najmanje što može uraditi da bi na određeni način otvorio put za normalnu saradnju", rekao je Bosić.

Vjeruje i da će Nikolić u interesu Srbije i RS-a sarađivati s institucijama RS-a, što SDS podržava.

Uz čestitke Nikoliću na pobjedi na izborima za predsjednika Srbije, Bosić je na pres-konferenciji u Banjoj Luci ocijenio da je ona "dobra za srpski narod i s lijeve i desne strane Drine i nada se da će odnosi RS-a i Srbije preći na veći nivo, a ne kao do sada biti deklarativni".

"Umjesto zagrljaja i slikanja pred kamerama očekujemo razvoj specijalnih i paralelnih veza RS-a i Srbije", naglasio je Bosić.

Ipak, učešće predsjednika RS-a u kampanji u Srbiji otvorilo je, kaže, i neka nova pitanja i dovelo do situacije da je još jedino u RS-u sva vlast koncentrirana na jednom mjestu, u rukama jednog čovjeka.

"SDS predlaže Miloradu Dodiku da napusti mjesto predsjednika SNSD-a i postavi se kao predsjednik svih građana te nastavi trend koji su otvorili predsjednik Hrvatske Ivo Josipović "zaledivši" sve stranačke aktivnosti, a što je najavio i Tomislav Nikolić, a povukao se i Milo Đukanović s mjesta predsjednika Crne Gore. Vrijeme je da se proces demokratizacije i departizacije društva otvori i u RS-u. Bez razdvajanja stranačkih od državnih funkcija nema tog procesa, koji je kancer u društvu RS-a i dijeli građane RS-a na one koji mogu dobiti posao, imati privilegije ili pripadaju vladajućoj stranci, a drugi ne", naglasio je predsjednik SDS-a.

Bosić je dodao i da ne vidi ni razlog da će doći do tenzija ili promjene politike u regionu nakon pobjede kandidata Srpske napredne stranke u Srbiji.