BiH
0

SDS: Poništiti odluku o plaćama u Vladi RS-a

FENA
Srpska demokratska stranka (SDS) zahtijeva od Vlade RS-a da poništi "skandaloznu i za sve siromašnije stanovništvo ponižavajuću" odluku o povećanju plaća predsjedniku, potpredsjednicima i ministrima u entitetskoj vladi.

Vladina odlukama o plaćama, kako se navodi, pokazuje da su sva predizborna obećanja Milorada Dodika i SNSD-a o socijalnoj pravdi i demokratiji bila "čista farsa", sapćeno je u subotu iz SDS-a.

U saopćenju se ističe da, uza sve to, građani RS-a treba da znaju da plaća premijera neće biti 5.000 KM, potpredsjednika 4.500 KM, ministara 3.000 KM, kako stoji u odluci, nego mnogo veća, te traže od članova Vlade i premijera Milorada Dodika da kažu koliko kao predstavnici državnog kapitala primaju na ime naknada.

"Nevjerovatno je da na istoj sjednici kada Vlada povećava vlastite plaće za više od 100 posto, donosi odluku da se najniža penzija poveća sa 135 na 150 KM. Treba li Vladu podsjećati da više od polovine zaposlenih živi u siromaštvu dok, s druge strane, Vlada sebi gradi veleljepna zdanja, kupuje novi avion za svoje potrebe, a sada i sramotno povećava plaće. I dok radnici širom RS-a štrajkuju jer ne dobijaju nikakve, ili plaće koje nisu dovoljne za preživljavanje, predsjednica sindikata RS-a Ranka Mišić staje u zaštitu ogromnih plaća članova Vlade", navodi SDS u saopćenju.

Ova stranka ističe i da je "vrhunsko licemjerstvo Milorad Dodik pokazao i kada je prodao jedini automobil kupljen u vrijeme vlade Pere Bukejlovića, dok sada na obnovu voznog parka bahato rasipa skoro četiri miliona KM".

SDS pita i "gdje je nestao premijerov osjećaj za socijalnu pravdu kojim se hvalio kada je 2006. godine poništio odluku prethodne vlade o povećanju plaća, prema kojoj su ministri trebali imati plaću dvostruko manju od sadašnje?"

"Očigledno je da ovo nije vlada koja će uspostavljati socijalnu pravdu, uprkos tome što sebe nazivaju socijaldemokratima i svima postaje jasno da danas na sceni u RS-u imamo autokratsko-kleptokratski režim", navodi SDS.