BiH
0

SDS pokrenuo inicijativu za smjenu gradonačelnika Srebrenice

FENA
Općinski odbor Srebrenice iz Skelana donio je odluku o pokretanju građanske inicijative za opoziv i smjenu načelnika općine Srebrenica Abdurahmana Malkića i pozvao sve stanovnike ove općine da svojim potpisima potvrde inicijativu kako bi se uvrstila u dnevni red sjednice Skupštine općine.

''Mnogo je razloga zbog kojih tražimo od odbornika u Skupštini općine Srebrenica da donesu odluku o raspisivanju referenduma na kome bi se građani izjasnili o povjerenju aktuelnom načelniku Malkiću ili da sam načelnik podnese ostavku i na taj način prestane omalovažavati i nacionalno diskriminirati građane u našoj općini'', ističe se u saopćenju općinskog odbora SDS-a.

Oni naglašavaju da bi smjena ili ostavka gradonačelnika Malkića dovela do poštovanja pozitivnih zakonskih propisa Republike Srpske i Bosne i Hercegovine.

''Iako je teško u apsolutističkoj Malkićevoj vlasti doći do podataka o kriminalnim radnjama ipak se uspjelo razotkriti mnogo toga, kao što je njegovo učešće u ratnim dešavanjima od 1992. do 1993. godine u selima Ratkovići, Oparci, Brežani i na području Skelana, kada je stradao veliki broj civila, djece i žena o čemu se vodi posebna istraga u Tužilaštvu BiH i RS-a'', navode iz odbora Srpske demokratske stranke Srebrenica.

Pored ovoga u saopćenju SDS-a navodi se da je dosada preko dvadeset radnika u općinskim službama prijavilo različite oblike prijetnji otpuštanjem samo zato što su Srbi.