BiH
0

SDS: Ostanak OHR-a potvrđuje da BiH ni ubuduće neće biti suverena država

FENA
Srpska demokratska stranka (SDS) saopćila je da odluka Vijeća za implementaciju mira u BiH (PIC) da se mandat OHR-a produži na neodređeno vrijeme potvrđuje da BiH ni ubuduće neće biti suverena država.

„Stanje protektorata je dokaz da Evropska unija ne namjerava ni u doglednoj budućnosti da BiH uključi u svoju zajednicu. U EU nema mjesta za državu 'na infuziji' u kojoj vlada visoki predstavnik međunarodne zajednice koristeći se Bonskim ovlaštenjima koja nisu utemeljena na aktima međunarodnog prava“, navodi se u saopćenju SDS-a.

Ova stranka ističe da sastanak Upravnog odbora PIC-a „nije donio ništa novo i neočekivano, osim što je potvrdio da RS i srpski narod jedino pravo koje ima je da 'nema pravo'''.

„Očigledno je da su se oni koji su prvi priznali pravo Kosova na jednostranu secesiju od države Srbije, stavili iznad međunarodnog prava i žele da odlučuju koji narod ima kakva prava“, navodi SDS.

Već je postalo pravilo da se odluke PIC-a poklapaju sa željama i stavovima stranaka iz Federacije BiH, navodi SDS koji od stranaka iz RS-a koje učestvuju u vlastima, očekuje da ne podlegnu pritiscima i da provode odluke Narodne skupštine kao najvažnijeg demokratskog organa RS-a.

SDS od SNSD-a i predsjedavajućeg Vijeća ministara Nikole Špirića očekuje objašnjenje njegove izjave iz Brisela da „usvojeni zakoni o policiji ne predstavljaju reformu policije, te da oni predstavljaju prvi korak koji nam neće dozvoliti vraćanje unazad’’.

Ova izjava u potpunoj je suprotnosti s tvrdnjama SNSD-a da je „reforma policije za njih gotova priča“ i „ujedno potvrda naših sumnji da su usvojeni zakoni samo početak neustavnog prijenosa nadležnosti nad policijom RS-a“, zaključuje SDS.