BiH
0

SDS očekuje da će stranke iz FBiH postići dogovor, Dodik nije optimist

FENA
Mladen Bosić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Mladen Bosić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Predsjednik SDS Mladen Bosić i njegov zamjenik Predrag Kovač otputovali su danas u Brisel, gdje će učestvovati u trećoj rundi razgovora, koja se održava u organizaciji evropskog komesara za proširenje Štefana Fuelea, posvećenoj primjeni odluke Suda u Strazburu u predmetu "Sejdić - Finci" i mehanizmu koordinacije.

Bosić i Kovač očekuju da će stranke iz FBiH dogovoriti način izbora dva člana predsjedništva iz FBiH.

Pojedine hrvatske stranke su presudu "Sejdić-Finci“ od rješavanja pitanja prava na kandidovanje "ostalih" pretvorile u rješavanje pitanja položaja Hrvata u FBiH, stav je Predsjedništva SDS-a.

Ukoliko ne bude dogovora u Federaciji, SDS će insistirati da se u Parlamentu BiH glasa o amandmanu koji se nalazi u skupštinskoj proceduri BiH.

Tim amandmanom na Ustav BiH, koji je ranije uložio SDS, se definiše da se direktno iz RS bira jedan, a iz Federacije BiH dva člana Predsjedništva BiH.

Ovim se rješava pitanje presude Suda u Strazburu u predmetu "Sejdić-Finci", čime se omogućava da se na najviše funkcije u BiH mogu birati i predstavnici ostalih.

I predsjednik SNSD-a Milorad Dodik je rekao za RTRS da predstavnici RS-a idu u Brisal s jedinstvenim stavom, relaksirani, a da zbog toga što političke partije iz Federacije nisu mogle dosad da se dogovore nije ni optimista da će se to desiti večeras u Briselu.

"Naš problem smo riješili, njihov problem ostaje i neka ga oni riješe i mi nemamo ništa s tim", rekao je on.

Ne bude li dogovora o provođenju odluke u slučaju "Sejdić-Finci" i mehanizmu koordinacije BiH s EU, kaže Dodik, BiH bi mogla da se suoči sa određenim sankcijama, koje bi mogle da utiču i na RS koja bi bila kolateralna šteta.

U tom slučaju, rekao je, reći će javnosti ko je kriv za to.

I to će, tvrdi, pokazati da je BiH kako takva "apsolutno problematična", a da sankcije, bez obzira s kojom namjerom, neće dati nikakav rezultat, jer se "ovdje radi o suštinskim, bazičnim, neslaganjima hrvatskog i bošnjačkog naroda".