BiH
0

SDS najavljuje napuštanje sjednice Narodne skupštine RS-a

FENA
Poslanici Srpske demokratske stranke najavili su danas u nastavku sjednice Narodne skupštine Republike Srpske da će napustiti zasjedanje ukoliko razmatranje Izvještaja o radu Komisije za reviziju privatizacije državnog kapitala u preduzećima i bankama od 29. maja 2006. do 15. marta 2007. godine bude zatvoreno za javnost.

Poslanici bi trebalo da se izjasne o zahtjevu Vlade RS-a koja je kao predlagač ove tačke tražila da taj dio sjednice bude zatvoren za javnost zbog, kako su naveli, osjetljivih stvari koje se tiču procesuiranja osoba osumnjičenih pred sudovima i tužilaštvima zbog umiješanosti u sumnjive privatizacije u RS-u.

Opozicija je i danas burno reagirala na ovaj zahtjev Vlade, uz kritiku da je sam Izvještaj Komisije za reviziju privatizacije štur i nepotpun, te da nema bilo kakve osjetljive podatke.

Entitetska vlada je svojim zaključcima podržala rad ove komisije te zatražila da se svi izvještaji koje je Komisija podnijela nadležnim pravosudnim organima tretiraju kao krivične prijave i zahtijeva hitno reagiranje pravosudnih organa, koji bi, prema zahtjevu Vlade, ove izvještaje trebalo da stave u listu prioriteta za rješavanje.

Komisija za reviziju privatizacije u preduzećima i bankama RS-a je od maja prošle godine primila 155 zahtjeva za reviziju, revizija je pokrenuta u 53 slučaja, dok je Komisija navela da je u većini ovih predmeta utvrđena neregularnost pri provođenju postupaka licitacije i načina utvđivanja minimalne prodajne cijene.

U 13 slučajeva registrirani učesnik se javio na posljednju ponudu, odnosno postignuta cijena prodaje državnog kapitala bila je identična minimalno utvrđenoj cijeni.

Na početku današnjeg zasjedanja usvojen je Nacrt zakona o sistemu javnih službi i Energetski bilans RS-a za ovu godinu.

Na dnevnom redu je i Izvještaj o saradnji institucija RS-a s Haškim tribunalom za period 1.januara do 31.marta ove godine, dok je iz skupštinske procedure povučen godišnji izvještaj Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine za 2006. godinu.

Razmatrat će se i godišnji izvještaj Radio-televizije Republike Srpske za 2006. i godišnji planovi za 2007., te Izvještaj o radu Komisije za hartije od vrijednosti RS-a za 2006.

Bit će riječi i o Prijedlogu strategije razvoja malih i srednjih preduzeća u RS za period 2006.-2010. godine.