BiH
0

SDS kritikuje srpske predstavnike u Vijeću ministara BiH

FENA
Srpska demokratska stranka očekuje da Narodna skupština RS-a što prije analizira rad predstavnika tog bh. entiteta u institucijama BiH, a posebno u Vijeću ministara.

U saopćenju stranka optužuje srpske članove Vijeća ministara BiH da se „bave isključivo punjenjem svojih džepova“.

SDS poziva predsjedavajućeg Vijeća ministara Nikolu Špirića da objasni javnosti logiku po kojoj, pravdajući se smanjenim budžetskim prilivima, s jedne strane, predlaže povećanje akciza i udara na standard običnih građana, dok, s druge strane, Rafineriji šećera „Studen - Agran“ iz Brčkog omogućava bescarinski uvoz sirovog šećera.

„Oslobađanjem od carine na uvoz 50.000 tona sirovog šećera šteta nanijeta budžetima iznosi šest miliona KM. Ali ovo nije krak pljačke, jer su Vijeću ministara odriješene ruke da tokom godine Rafineriju šećera 'Studen – Agran' još dva puta oslobodi carine na po 50.000 tona šećera, što ukupno iznosi 18 miliona KM“, tvrdi SDS.

Stranka poziva predsjedavajućeg Špirića da objasni javnosti „po kojem to kriteriju preduzeća u kojima on presiječe vrpcu imaju pravo na enormna materijalna sredstva, na štetu budžeta, a druga nemaju“.

Predsjedavajući Vijeća ministara trebalo bi da ima na umu da su budžetski prihodi novac koji pripada svim građanima RS i BiH, i da je svaka njegova podjela po prijateljskim, poslovno-ortačkim vezama krivično djelo, zaključuje SDS.