Nastavljene konsultacije
0

FOTO / SDS je za princip rotacije u Vijeću ministara BiH

SRNA
Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com
Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com
Sastankom sa predstavnicima SDS-a, članovi Predsjedništva BiH nastavili su konsultacije sa strankama zastupljenim u Parlamentarnoj skupštini BiH o izboru predsjedavajućeg Vijeća ministara.
Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com
Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com
SDS je za princip rotacije na svim nivoima vlasti u BiH, pa i kada je riječ o predsjedavajućem Vijeća ministara, rekao je zamjenik predsjednika ove stranke Predrag Kovač nakon konsultacija sa članovima Predsjedništva BiH.

"Naše opredjeljenje je prijedlog Predsjedništva BiH donesen konsenzusom. Od tri političke partije koje imaju predstavnike u Predsjedništvu BiH očekujemo da povuku odgovarajuće poteze", rekao je Kovač u Sarajevu nakon konsultacija o kandidatu za predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH.

On je naveo da će organi SDS-a, na osnovu prijedloga i imena svih kandidata, donijeti odluku kako će se ponašati u narednom periodu.

Osim Kovača, na sastanku sa članovima Predsjedništva BiH bili su i poslanici SDS-a u Predstavničkom domu parlamenta BiH Borislav Bojić i Darko Babalj.
Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com
Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com
Nakon SDS-a, konsultacije će danas biti obavljene i sa HDZ-om BiH, Strankom demokratske akcije i Socijaldemokratskom partijom.

Predsjednik Narodne stranke "Radom za boljitak" Mladen Ivanković Lijanović izjavio je jučer nakon konsultacija u Predsjedništvu BiH da će se potpisnici platforme danas odlučiti za jednog kandidata za predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH, te potvrdio da je on jedan od kandidata.

Prema nezvaničnim informacijama, osim Lijanovića, Stjepana Krešića i Ante Domazeta, kandidati "platformaša" su i Boris Tihi i Stipe Prlić.

Jučer su konsultacije obavljene sa predstavncima osam stranaka - Saveza za bolju budućnost BiH, PDP-a, Hrvatske stranke prava, Demokratske narodne zajednice, Demokratskog narodnog saveza, Narodne stranke "Radom za boljitak", SNSD-a i HDZ-a 1990.

Od 13 parlamentarnih stranaka koje su pozvane na dvodnevne konsultacije učešće je potvrdilo 12, dok je Stranka za BiH obavijestila Predsjedništvo BiH da neće učestvovati.