BiH
143

SDS: Imamo dokaze koji govore o izbornoj krađi, tražimo novo brojanje glasova

Piše: G. D.
(Foto: Klix.ba)
Član Glavnog odbora SDS-a Aleksandra Pandurević rekla je na današnjoj press konferenciji da je ova stranka došla do novih dokaza koji govore o izbornoj krađi.

"U Prijedoru je otkrivena grupa glasačkih listića za sva četiri nivoa vlasti. Svi ti listići su obilježeni istom olovkom i na isti način. Obilježeni su Milorad Dodik kao kandidat za predsjednika RS-a, Željka Cvijanović kao kandidat za srpskog člana Predsjedništva BiH, Marko Sovilj iz DNS-a kao kandidat za Parlamentarnu skupštinu BiH i Duško Ivić iz DNS-a kao kandidat za Narodnu skupštinu RS", rekla je Pandurević.

Ona je dodala da su svi glasački listići nepresavijeni i spremljeni za ubacivanje u kutije. To dokazuje, istakla je ona, da ranije najave o izbornim malverzacijama nisu bez osnova i da ovakva podmetanja utiču na konačni rezultat izbora.

"Tražit ćemo ponovno brojanje i upoređivanje glasova. Zbog ovakvih stvari građani i ne žele da izlaze na izbore, a malo je onih koji žele da spriječe ovakve stvari", istakla je Pandurević.

Generalni sekretar SDS-a Dragan Ćuzulan rekao je da je Srpska demokratska stranka podnijela četiri zahtjeva za ponovno, ručno brojanje glasova u opštinama Banja Luka, Novi Grad, Gradiška i Dubica.

"Podnijeli smo i četiri krivične prijave zbog izborne krađe i kupovine glasova. Također, podnijeli smo zahtjev da se ponovi glasanje u Milićima. Samim tim, dolazimo do zaključka da je regularnost ovih izbora upitna. Građani nas svakodnevno zovu i dostavljaju nam nove dokaze o neregularnostima", tvrdi Ćuzulan.

Zamjenik predsjednika Izbornog štaba SDS-a Igor Golijan predstavio je foto-dokaze, na kojima se vidi da su vreće sa glasačkim listićima u Banjoj Luci i Prijedoru "otvorene na prvom od ukupno četiri zuba". To znači, dodao je on, da je sadržaj vreće bio vađen.

"Dobili smo i slike na kojima se vidi vozilo u kojem je vožen izborni materijal i na kojima se lijepo vidi da su vreće otvorene. Glasački listići o kojima je govorila Aleksandra Pandurević nađeni su na jednom seoskom području u blizini Prijedora, ali ne smijemo ništa više reći, u strahu da ne ugrozimo bezbjednost osobe koja nam je to dojavila", rekao je Golijan.