BiH
0

SDS i SNSD nastavljaju zajedničko djelovanje na nivou BiH, sporan Ustavni Sud BiH

FENA
Delegacije SDS-a i SNSD-a, predvođene predsjednicima Mladenom Bosićem i Miloradom Dodikom, dogovorile su danas da se ojača saradnja na provođenju platforme o zajedničkom djelovanju te dvije stranke na nivou BiH.

"Taj dogovor je isključivo s ciljem da RS bude na pravi način prezentirana na nivou BiH. Time smo poslali poruku da smo spremni da stranačke i druge interese stavimo na stranu u odnosu na interese koji su važni za RS", rekao je Dodik na pres-konferenciji u Banjoj Luci nakon dvosatnog sastanka.

Predstavnici dvije stranke su ocijenili, kazao je, da su ukupna dešavanja i politički procesi u FBiH pa i na nivou BiH „destabilizirajući“ i za FBiH i za BiH te da zajednički nastup SNSD-a i SDS-a na nivou BiH može da ojača RS.

"To je opredjeljenje koje nas je dovelo na poziciju da zaključimo da možemo da nastavimo zajednički da radimo, eliminirajući sve ono što je možda i bilo problem ili predmet nesporazuma dvije političke partije", kazao je Dodik.

Najavio je i da će biti formirano koordinaciono tijelo dvije stranke, koje bi činila tri ministra u Vijeću ministara i predstavnici političkih klubova SNSD-a i SDS-a, koji bi na operativnom nivou sagledavali situaciju kako ne bi došlo do problema prilikom glasanja u parlamentu BiH.

"Bit će usaglašeni i stavovi koji će biti iznošeni javno i neće biti upereni jedni protiv druguh, jer je saradnja naših stranaka na nivou BiH dala više dobra RS-u, nego što su ostvarene razlike", kazao je predsjednik SNSD-a.

Govoreći o platformi o zajedničkom djelovanju na nivou BiH, dodao je ona mora biti zastupljena i na nakon narednih izbora, eventulno ojačana i novim rješenjima.

Dodik je najavio i da će zajedničko stručno tijelo dviju stranaka i nezavisnih slučnjaka pokrenuti izradu zakona o Ustvanom sudu BiH i predložiti ga parlamentu BiH na usvajanje.

"Ustavni sud se pojavljuje kao remetičaki faktor ustavnog poretka u BiH i u tom pogledu ćemo pokrenuti zajedničku inicijativu da se oslobodimo sudija-stranaca, koji kreiraju izvanustavnu i izvandejonsku praksu u BiH", ustvrdio je Dodik.

Ponovili su stavove RS-a o zakonu o jedinstevnom matičnom broju te se razmatraju mogućnosti, kaže Dodik, kako RS da usvoji takav zakon.

"Raščistili su", kaže, situaciju i u vezi s carinskim tarifama te određenim pozicijama i smatraju da se rješenje za imovinu u BiH mora naći kroz ranije potpisani sporazum lidera političkih stranaka iz marta prošle godine.

Ocijenili su i da se popis stanovništva u BiH mora povesti, a Dodik je naveo da SNSD smatra da je za to potrebno markirati međuentitetsku liniju.