BiH
0

SDS dokumentovao kriminalne radnje u slučaju Grand Trade

FENA
Srpska demokratska stranka (SDS) danas je novinarima podijelila dosije čiji sadržaj, kako kažu, dokumentuje nezakonite radnje prilikom gradnje objekta Grand Trade u blizini banjalučke Medicinske elektronike.

Poslanik SDS-a u Narodnoj skupštini RS-a Nenad Stevandić je još krajem jula iznio podatak da se veliki poslovno-stambeni objekt firme Grand Trade u centru Banje Luke gradi na osnovu falsifikovanih dozvola, što je sada, kako kaže, i potkrepljeno dokumentima.

On ističe da dokumenta pokazuju da su "predstavnici mnogih institucija, od gradonačelnika i predsjednika Skupštine Banje Luke, pravobranioca do načelnika odjeljenja poreske i geodetske uprave, imali sve te podatke, ali niko nije reagirao, jer su smatrali da se to može da zataška“.

"Dokumenti će za svaki slučaj biti uručeni i Tužilaštvu i MUP-u RS-a iako znamo da oni imaju ove dokumente", ustvrdio je Stevandić na pres konferenciji u Banjoj Luci i optužio Tužilaštvo za nerad i neprocesuiranje odgovornih, jer se nisu ni oglasili kada je SDS saopćio prve detalje o, kako kaže, falsifikovanim dokumentima u slučaju izgradnje zgrade Grand Trade.

Tu dokumentaciju su, kaže, dobili od građana i pojedinaca koji nisu željeli da učestvuju u kriminalnim radnjama.

Stevandić je rekao da kriminal i korupija sprečavaju sprovođenje zakona u RS.

"Postoji interes tajkunsko-političke elite koji je blokirao napredak RS-a te stvorio ogromne negativne trendove kako u privredi, zapošljavanju, zdravstvu i javnom životu", rekao je.

Potvrdio je i da je SDS odlučila da formira svoj antikorupcioni tim, s ciljem da ukažu da su bitni dokazi, a ne ime optuženog. SNSD, kako je dodao, zbog straha ne želi da prihvati donošenje zakona o ispitivanju porijekla imovine, koji je predložio SDS.

Podsjetimo, Banjalučanin Željko Vulić već godinu dana spori se sa kompanijom Grand Trade, čije gradilište se nalazi odmah pored njegove kuće. U toj borbi, Vulić i njegovi sinovi su bili hapšeni i pretučeni, a sve zato što tvrde da investitor Grand Trade želi da se dokopa njihovog imanja.