BiH
0

SDS: Dodik zloupotrebljava premijersku funkciju u stranačke svrhe

FENA
Srpska demokratska stranka (SDS) saopćila je danas kako najoštrije osuđuje „nedemokratsko ponašanje“ predsjednika Vlade RS Milorada Dodika i „zloupotrebu državničke funkcije, s njegove strane, u stranačke svrhe“.

U saopćenju stranka navodi da u normalnim, demokratskim zemljama, najviši državni funkcioneri u predizborno vrijeme kao državnici izbjegavaju korištenje medija, a akcenat stavljaju na svoju stranačku funkciju i čuvaju demokratski ambijent u kojem svi takmaci u izbornoj trci imaju ravnopravan tretman.

„U RS, država se izjednačava s jednom partijom, odnosno jednim čovjekom, što je posebno kulminiralo u posljednjih 15 dana“, navodi SDS i optužuje premijera RS-a, da, kako se ističe, zloupotrebljavajući svoju funkciju u stranačke svrhe, još jednom pokušava da proda priču o tzv. „neophodnosti prohodnosti lokalne vlasti prema Vladi RS-a“.

Ta „prohodnost“ doživjela je već, dodaje se, iskušenja u općinama gdje je SNSD ima vlast, jer se pokazalo da većina tih općina nije u boljoj situaciji od onih gdje SDS ima vlast i da su "jednako zapostavljene na uštrb općina iz prstena Laktaša".

SDS podsjeća Milorada Dodika da je „autokratsko ponašanje i izjednačavanje države s jednom partijom, odnosno jednim čovjekom, već viđeno u zemljama u okruženju i da se nije nimalo slavno završilo, pa bi u svom ličnom interesu trebalo da poradi na uspostavljanju demokratskog ambijenta“.