BiH
0

SDS: Dodik, Cvijanović i Anđelić loše reagovali na poplave

FENA
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Srpska demokratska stranka (SDS) za neadekvatnu reakciju na poplave u Republici Srpskoj optužuje predsjednika RS-a Milorada Dodika, premijerku Željku Cvijanović i direktora „Voda RS“ Dragana Anđelića.

Na sjednici Glavnog odbora SDS-a je ukazano da je odgovor vlasti za vrijeme prevencije, katastrofe i nakon okončanja poplavnog talasa „bio neozbiljan i neodgovoran i nije pratio težinu i ozbiljnost situacije u kojoj se našao veliki broj građana RS-a“.

-U demokratskim državama odgovorna vlast dala bi ostavku, a u RS-u neodgovorna vlast pokušava da odgovornost prebaci na lokalne zajednice koje su pogođene nezapamćenim poplavama- smatraju u ovoj opozicionoj stranci.

Odgovornost za objekte koji su u funkciji odbrane od poplava, kao što su nasipi, prepumpne stanice, lateralni kanali i drugi je u preduzeću "Vode Srpske", a koje je, prema zakonskoj regulativi, odgovorno i za osmatranje i obavještavanje o stanju vodoprivrednih objekata i o neposrednoj opasnosti od poplava.

Za nefunkcioniranje javne ustanove "Vode Srpske", Civilne zaštite i Robnih rezervi direktno je odgovorna vlada, kao i za, kako navode u SDS-u, kriminal koji postoji u tim ustanovama i preduzećima.

SDS upozorava na najavu "zloupotrebe Specijalnog tužilaštva RS-a kroz politički uticaj aktuelne vlasti u pokušaju prebacivanja sopstvene odgovornosti". Podsjećaju da je nedavno vlast iznijela namjeru da ukine specijalno tužilaštvo RS-a zbog neadekvatnog rada, a predsjednik RS-a podnosi prijavu protiv N.N. osoba upravo onima kojima je zaprijetio da će ih ukinuti.

Također, SDS smatra da je za saniranje štete od poplava potrebno hitno vratiti „opljačkani novac od tajkuna koji nisu plaćali poreze i koji su monopolom i korupcijom uz podršku aktuelne vlasti u RS-u došli do ogromnog bogatstva“.

-Humanitarni telefoni ne mogu riješiti posljedice katastrofe ovakvih razmjera i zato tražimo da se veće sume novca odmah odvoje iz budžeta RS-a. Rezerva za to je i budžet predsjednika RS-a koji je u mandatu Milorada Dodika uvećan više puta- zaključeno je, između ostalog, na jučerašnjoj sjednici Glavnog odbora SDS-a.