BiH
0

SDPBiH Zenica: Skandalozan poziv kantonalnog premijera

FENA
Općinski odbor SDPBiH Zenica danas je saopćenjem za javnost reagovao na jučerašnji poziv kantonalnog premijera ZDK-a Miralema Galijaševića, upućen budžetskim korisnicima da odustanu od utuživanja ZDK-a zbog kršenja odredbi kolektivnih ugovora o radu.

«Izjavu premijera kojom se sindikate budžetskih korisnika poziva da zajedno djeluju i da ubjeđuju radnike koji su tužili ili imaju namjeru da tuže ZDK po osnovu neprimjene kolektivnih ugovora o radu, da odustanu od opravdanih tužbenih zahtjeva, smatramo skandaloznom.

Na jučerašnjoj pres-konferenciji Vlade ZDK-a i sindikata osnovnog i srednjeg obrazovanja konačno je došlo do priznanja o pogubnoj politici koju je aktuelna vlast vodila u proteklih pet godina. Nauštrb standarda radnika - budžetskih korisnika, boračko-invalidskih kategorija i socijalno ugroženih stanovnika Vlada je na ime tzv. kapitalnih ulaganja plasirala oko 70 miliona KM i to prvenstveno na projekte seoske infrastrukture osiguravajući na taj način glasove za svoju vladajuću elitu», kaže se u saopćenju Općinskog odbora SDPBiH Zenica.

Iz ove stranke navode, kako Sporazum Vlade i Sindikata o povećanju plaća, nije gest dobre volje već izlaz iz situacije u koju je Vlada, kako u SDP-u smatraju, dovela sama sebe zabranjujući svojevremeno štrajk prosvjetnih radnika i odbijajući bilo kakav dogovor o poboljšanju standarda radnika.