BiH
2

SDPBiH: Spriječiti neustavno otimanje kasarne Zalužani

FENA
Odbor za reformu ustava i ustavna pitanja Socijaldemokratske partije BiH pozvao je nadležne državne organe "da spriječe neustavan čin otimanja kasarne Zalužani u Laktašima, koja je državna imovina Bosne i Hercegovine".

"Ugovor o prijenosu vlasništva nad kasarnom koji je potpisan između načelnika Općine Laktaši Miroslava Kodžomana i ministra unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragana Lukača je neustavan i ne može predstavljati pravni osnov za raspolaganje, odnosno uzurpiranje ove značajne državne imovine", saopćeno je iz SDP-a BiH.

Kako samo država Bosna i Hercegovina može raspolagati svojom imovinom, dodaje se u saopćenju, tako Kodžoman nije mogao prenijeti vlasništvo nad nečim što nije vlasništvo Općine u kojoj je načelnik, niti su Lukač i Ministarstvo unutrašnjih poslova RS-a mogli preuzeti vlasništvo i upravljanje nad kompleksom.

"Čin potpisa ugovora o prijenosu 35 hektara imovine BiH predstavlja frapantno kršenje Zakona o privremenoj zabrani raspolaganja državnom imovinom u BiH i podrivanje ustavnog poretka Bosne i Hercegovine. Predmetnim zakonom, donesenim 2005. godine, zabranjena je raspodjela državne imovine do donošenja zakonske regulative kojom bi se pitanje jasno regulisalo", dodaje se u saopćenju.

U međuvremenu je i Ustavni sud BiH 2012. godine donio presudu kojom državna imovina pripada isključivo državi Bosni i Hercegovini. Kako još uvijek nije usvojen zakonski okvir kojim bi se riješilo pitanje raspolaganja i raspodjele državne imovine, čak je i svaki pokušaj prijenosa vlasništva sa države na entitete protivzakonit, dok općinski nivoi vlasti nemaju apsolutno nikakva ovlaštenja niti prava raspolaganja državnom imovinom.

"Navedenim protivustavnim činom ozbiljno se ugrožava pravni poredak u BiH, te se osporava uloga Parlamentarne skupštine BiH koja je jedina ovlaštena da zakonodavno reguliše pitanja iz nadležnosti države, što je definisano članom IV.4 Ustava BiH", stoji u saopćenju.

Odbor za reformu ustava i ustavna pitanja SDPBiH je, kako se navodi, pozivao državnog pravobranitelja da poduzme nužne mjere zaštite državnih interesa i državne imovine, a Tužilaštvo Bosne i Hercegovine da utvrdi odgovornost i procesuira aktere ove očite protivustavne aktivnosti i faktičkog otimanja državne imovine.