BiH
0

SDPBiH: SBiH i SDA ne žele završetak gradnje zgrade turske ambasade

FENA
Socijaldemokratska partija BiH (SDPBiH) ocijenila je danas da SBiH i SDA već pune tri sedmice ne žele završetak gradnje zgrade turske ambasade na Vilsonovom šetalištu u Sarajevu.

U saopćenju iz SDP-a se navodi da je to jasno vidljivo i iz posljednjih medijskih istupa pojedinaca iz tih stranaka.

SDP je već tri puta pokretao inicijativu da se odmah i bez odlaganja donese izmjena regulacionog plana samo za dio na kojem se nalazi zgrada turske ambasade.

  • Međutim, oni i dalje uslovljavaju da se uz zgradu turske ambasade dozvoli i izgradnja i legalizacija dodatnih 90.000 m2 ostalim investitorima u Kvadrantu C, što je nedopustivo. Lobiji velikih privatnih investitora očigleno imaju veliki uticaj na ove dvije stranke na nivou Grada Sarajeva i u interesu je javnosti da bude informisana o tome, naglašavaju iz SDP-a.

SDP pozdravlja odlučnost načelnika općine Novo Sarajevo da ne popusti pod pritiscima privatno-političkih lobija i istraje na poštivanju važećih zakona i propisa te zaštiiti jedine preostale zelene oaze u Sarajevu.

Za razliku od SDA i Stranke za BiH, SDP je spreman da učestvuje u bilo kojoj javnoj i televizijskoj debati na ovu temu. Također, SDP ih ponovo poziva da bez odlaganja i kalkulacija pristupe izmjeni regulacionog plana koji se odnosi na zgradu turske ambasade.

  • Interesi države Bosne i Hercegovine i prijateljske Republike Turske bi im trebali i morali biti iznad njihovih ličnih i stranačkih interesa, kaže se u saopćenju.