BiH
0

SDPBiH: Rušimo Zakon o plaćama jer on ruši institucije BiH

FENA
Socijaldemokratska partija (SDP) BiH smatra da sutrašnje glasanje o Zakonu o plaćama i naknadama u institucijama BiH pruža šansu poslanicima vladajuće koalicije da pokažu minimum morala i odustanu od povećanja svojih plata.

Inicijativa koja je pokrenuta od strane vladajuće koalicije je izazvala veliko negodovanje javnosti BiH. Sto hiljada građana je svoje protivljenje ovoj inicijativi iskazalo potpisujući peticiju “Stop povećanju plata i privilegija političarima", podsjeća danas u saopćenju SDPBiH.

Ova stranka ističe da je očito da podrška sramnom Zakonu dolazi samo od onih koji sebi žele osigurati budućnost na račun građana.

SDPBiH insistira da se obori postojeći prijedlog Zakona i da se umjesto njega usvoje zaključci koje su poslanici SDP-a dostavili Parlamentu BiH u toku rasprave o ovom zakonu.

Ova stranka neće dopustiti da se priča o povećanju plata poslanicima prebije preko leđa državnih službenika i njihovih opravdanih zahtjeva za rješavanje egzistencijalnih pitanja.

“Nama je jasno da SNSD-e pokušava i na ovaj način oslabiti državne institucije dovodeći državne službenike na nivou BiH u daleko nepovoljniji položaj od onih na entitetskim nivoima. Zato SDP traži od koalicionih partnera SNSD-a da interese države Bosne i Hercegovine stave ispred ličnih. Da bi ojačali državne institucije tražimo od svih u Parlamentu BiH da podrže predložene zaključke SDP-a kojim se zadužuju nadležni organi da uposlenicima hitno povećaju postojeće plate za 10%. Ovo povećanje se odnosi na državne službenike i stručno osoblje, profesionalna vojna lica, policijske službenike i zaposlenike.

U isto vrijeme potrebno je zadužiti Vijeće ministara da na osnovu relevantnih pokazatelja predloži novi Zakon koji će spomenute kategorije dovesti u najgorem slučaju u rang sa entitetskim nivoima”, kaže se u saopćenju SDP-a BiH.