BiH
0

SDPBiH podržava zahtjeve Srebreničana

FENA
Predsjednik SDP-a BiH Zlatko Lagumdžija uputio je s današnje pres-konferencije u Sarajevu poziv predstavnicima međunarodne zajednice, aktuelne bh. vlasti i liderima vodećih političkih partija da na pravi način odgovore na zahtjev Srebreničana kako bi se riješilo njihovih 15 tačaka.

15 tačaka Srebreničana treba da se nađu u Zakonu o statusu Općine Srebnica u okviru Ustava BiH, što prije našlo pred parlamentom BiH, kao i institucionalno rješenje Memorijalnog centra Potočari.

“U ovih 15 tačaka postoji minimalno pet tačaka na kojima Federalna vlada, odnosno Federalni parlament mora pokazati da je kroz podršku konkretnim aktivnostima spreman da učestvuje u tome da ovo zaista postane državni projekt”, kazao je Lagumdžija.

On je dodao da Srebrenica na neki način postaje prva tačka jedne liste istina koje treba u ovoj zemlji definirati da bi se konačno počeli dijeliti na ljude i neljude, na one koji hoće da se okreću budućnosti i one koji koji žele da žive u prošlosti, da se počnu dijeliti na nacionaliste, antinacionalniste, fašiste i antifašiste.

“Prva na listi istina mora biti tačka da je neupitno priznanje činjenice da je u Srebrenici počinjen genocid. Druga tačka te liste istina mora podrazumijevati da su odluke Haškog tribunala neupitne, treća - da su zločini u različitoj mjeri dešavali prema građanima i pripadnicima sva tri naroda i ostalih u čitavoj zemlji i oni moraju na sudu biti ocijenjeni kao invididualni i institucionalni zločini. Četvrta tačka – da počnemo svi zajedno shvatati da nacionalizam u BiH je poguban za sve kao i za svaki narod ponaosob, a naročito za onaj uime kojeg su činjeni zločini”, kazao je Lagumdžija.

On je kazao kako će se odazvati pozivu načelnika Općine Srebrenica Abdurahmana Malkića te će zajedno sa svojim saradnicima posjetiti ovaj grad kako bi razgovarali o pitanju Srebrenice. Načelnik Malkić pozvao je predsjednike političkih partija da posjete Srebrenicu 9. 10. ili 12. marta.

Lagumdžija je kazao kako će se Klub SDP-a sutrašnjoj sjedici Federalog parlamenta očitovati o pet tačaka iz zahtjeva Srebreničana.

Govoreći o zahtjevu za zapošljavanje i otvaranje novih radnih mjesta, on je kazao kako Federacija BiH mora prije 14. marta da pošalje poruku Srebreničanima da ne idu i da im uputi prvi konkretan transfer i formiranje fonda koji će da znači realizaciju otvaranja tih radnih mjesta.

Donošenje neophodnih zakona kojim bi se reguliralo pravo na zdravstvenu i socijalnu zaštitu, bez obzira na mjesto prijavaljenog boravka, je jedan od zahtjeva i FBiH, odnosno resorno Ministarstvo zdravstva, je dužno da odmah donese odluku, ne čekajući državni zakon o zdravstvu, da oni koji su stanovnici povratnici Srebrenice imaju pravo na besplatnu zdravstvenu zaštitu u FBiH, kazao je Lagumdžija.

Kako bi se riješio povratak neophodnih kadrova koji će biti adekvatno stimulirani, potrebno je da Federalni parlament u budžetu odmah otvori fond koji će biti za tu namjenu. FBiH treba da osigura da demobilizirani borci i porodice poginulih boraca imaju ista prava kao u FBiH u pogledu zdravstvene i socijalne zaštite te prava na fondove za stambeno zbrinjavanje i ostale prinadležnosti iz zakona o demoboliziranim borcima Armije RBiH. FBiH treba da ispuni i zahtjev za stipendiranje djece socijalno-ugroženih kategorija povratnika, kazao je Lagumdžija.

Predsjednik OO SDPBiH Srebrenica i član Inicijativnog odbora za kolektivno iseljenje povratnika iz Općine Srebrenica Hakija Meholjić je naglasio kako povratnici neće odustati od svojih zahtjeva.

“Siti smo obećanja, poniženja i ovo je vrhunac svega. Svjesni smo da u roku ovih 10 dana koji smo mi dali za iseljenje neće se moći riješiti ništa, ali smatram neozbiljno od vlasti, na svim nivoima, što nije do sada kontaktirala s Odborom i došla u Srebrenicu da rješava probleme”, kazao je Meholjić.

“Srebrenica je služila samo za političke svrhe i služila je samo za pranje novca. Mnoga sredstava koja su došla namjenski za Srebrenicu stala su u FBiH ili u Švajcarskoj, u bankama”, kazao je Meholjić dodavši kako je u Srebrenicu implementirano samo oko 50 miliona KM, a da je za pomoć Srebrenici došlo oko 700 miliona KM.

“Hoćemo da vidimo šta je ko radio u ime Srebrenice. Mi želimo da živimo s našim komšijama Srbima, hoćemo pomirenje, suživot, i hoćemo da Sud BiH formira odjeljenje koje će ispitati sve nečasne radnje i s jedne i s druge strane”, kazao je Meholjić.

Naglasio je kako će sutra Inicijativni odbor održati sastanak s udruženjima majki iz Srebrenice, u vezi s donošenjem ovogodišnje odluke da li će biti ukopa u Srebrenici, a bit će razgovarano i o mogućem izmještanju Memorijalnog centra.

U Srebrenici trenutno živi oko 3.500 stanovnika i Srba i Bošnjaka, a prije rata u ovom gradu živjelo je oko 37.000 stanovnika.