BiH
0

SDPBiH podržava štrajk zdravstvenih radnika

FENA
Socijaldemokratska partija (SDP) BiH podržava štrajk Nezavisnog strukovnog sindikata radnika zaposlenih u zdravstvu po svim tačkama zahtjeva koji su izneseni.

Poslanik SDP-a BiH u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH Rusmir Mesihović je danas na pres-konferenciji u Sarajevu kazao da bolji položaj zdravstvenih radnika znači i poboljšanje kvaliteta usluga pacijentima, pošto je programska orijentacija zdravstvene platforme SDP-a briga o čovjeku, odnosno pacijentu na prvom mjestu.

Prema Mesihovićevim riječima, SDPBiH predstavlja jedinu autentičnu političku partiju koja podržava i štiti interese svih sindikata, što je jasno rečeno i na posljednjem kongresu SDP-a.

„Nezadovoljstvo radnika zaposlenih u zdravstvu je kulminiralo što pokazuje i ovaj legitiman način iskazivanja protesta. Insistiramo na hitnom iznalaženju rješenja, na prvom mjestu poštivanja odredbi kolektivnog ugovora potpisanog od Nezavisnog strukovnog sindikata radnika zaposlenih u zdravstvu i Vlade FBiH, kako od osnovnog koji je potpisan prije 10 godina tako i posljednjeg koji je potpisan prije godinu dana“, kazao je Mesihović.

Dodao je kako SDPBiH smatra da je vrijeme za radikalnu reorganizaciju i restrukturiranje zdravstva na svim nivoima vlasti - od kantona, entiteta, naravno države - formiranje ministarstva zdravstva što bi dalo mogućnost realnog poštivanja odredbi kolektivnog ugovora i to iz postojećih raspolagajućih iznosa namijenjenih za zdravstvo.

Ističući da SDPBiH ne traži novi novac, Mesihović je ustvrdio da novac postoji samo ga je potrebno rasporediti i preusmjeriti.

Prema njegovim riječima, za ovo SDP ima spremljenu platformu na osnovu koje bi se omogućio svakom čovjeku osnovni paket zdravstvene zaštite.

„SDPBiH je svjestan složenih društeno-ekonomskih odnosa u zemlji koji direktno utječu na ovaj važni segment stabilnosti društva, te traži od političkih partija koje formiraju vlast da omoguće punu primjenu potpisanog kolektivnog ugovora Nezavisnog strukovnog sindikata radnika zaposlenih u zdravstvu i Vlade FBiH“, zaključio je Mesihović.