BiH
0

SDPBiH: Pitanjem izgradnje zgrade Vlade RS-a treba da se pozabavi i glavni revizor RS-a

FENA
Socijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine (SDPBiH) očekuje da se pitanjem izgradnje zgrade Vlade Republike Srpske pozabave glavni revizor tog entiteta i druge relevantne institucije kako bi se ustanovilo da li je bilo radnji koje nisu u skladu sa zakonom.

Potpredsjednik SDPBiH Slobodan Popović najavio je danas na pres-konferenciji u Sarajevu, održanoj dan pred nastavak sjednice Narodne skupštine RS-a na kojoj će biti i informacija o zgradi Vlade RS-a, da će poslanik ove stranke u toj skupštini pozvati poslanike da zaštite i lični dignitet i dignitet i integritet NSRS-a te ne prihvate „informaciju koja na ilustrativan način govori o nastavku nenormalnog odnosa vlade kao izvršnog organa i skupštine kao najvišeg zakonodavnog organa“.

„Zaista je neprirodno i nenormalno da vlada šalje skupštini informaciju u kojoj je obavještava da će potrošiti 220 miliona KM, što je šestina budžeta RS-a za 2007. godinu, a da prije toga nije tražila saglasnost od te iste skupštine da potroši te pare“, kazao je Popović.

On je naglasio da se po ovakvom odnosu vlade prema skupštini može zaključiti da je vlada birala skupštinu, odnosno da je vlada birana na neposrednim izborima, a skupštinu da je birala vlada.

Za SDPBiH nije normalno ni to da se izgradnja zgrade Vlade RS-a proglasi „državnom tajnom“, što se vidi iz njene obavijesti poslanicima da materijal o toj izgradnji mogu dobiti u zgradi Skupštine, pregledati ga i ostaviti kada pođu iz zgrade. Tek kada su, kazao je Popović, poslanici insistirali da se skine tajnost s dokumenta i dozvoli im se da raspolažu materijalom, Vlada RS-a je to i učinila.

Nadalje, SDPBiH je uočio „gaf“ Vlade RS-a u tome što se proglašenje „državnom tajnom“ izgradnje njene zgrade oslanja i na odredbu iz zakona o javnim nabavkama, gdje se kaže da sve što se proglasi državnom tajnom ne mora ići na javni tender.

Sve ovo, smatraju u SDP-u, otvara objektivno pitanje da li neko u ovoj zemlji ima pravo zabraniti poreznim obveznicima da znaju kako i na koji način će biti potrošen njihov novac, jer je činjenica da je novac za izgradnju zgrade Vlade iz budžeta RS-a, odnosno - to je novac poreznih obveznika.

„U svakoj normalnoj zemlji bi vlada, nakon svega ovoga, morala podnijeti ostavku ili biti smijenjena“, zaključio je Popović.